Celebra vânătoare de mistreți de la Balc nu se ține anul acesta. Motivul: pesta porcină africană

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
09/01/2020, 15:16
Celebra vânătoare de mistreți de la Balc nu se ține anul acesta. Motivul: pesta porcină africană
Cunoscuta vânătoare de la Balc nu mai are loc anul acesta. Sursa foto: captură TTV Oradea

Celebra vânătoare de mistreți de la Balc nu se va mai ține anul acesta din cauza pestei porcine africane. Tradiționala vânătoare de pe domeniul lui Ion Țiriac din județul Bihor face o pauză, așadar.

Celebra vânătoare de la Balc, pauză în 2020

„Vânătoarea de la Balc nu poate avea loc anul acesta, deoarece ei nu au voie să organizeze vânătoare având fond afectat de pesta porcină africană”, a declarat Remus Moțoc, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, potrivit știrileprotv.ro.

„Ei ştiu acest lucru şi nici nu ne-au trimis vreo solicitare în acest sens. Fondul de vânătoare de acolo este între cele 10 focare la mistreţi din judeţul Bihor”, a mai spus Moțoc.

Nume importante au participat la vânătoare de-a lungul anilor

În județul Bihor există active și la această oră șase focare de pestă porcină africană la porcul domestic. Sunt afectate, potrivit DSVSA, localitățile Săcuieni, Ciocaia, Leș și Crestur.

Chiar dacă în privința porcilor mistreți nu a fost confirmat vreun cazu nou în evoluția bolii, măsura de a întrerupre tradiționala vânătoare a fost luată ca măsură de prevenție. Numărul total al fondurilor de vânătoare ar fi de 10.

Anul trecut, vânătoarea de la Balc s-a organizat în condiții stricte, iar o parte din participanți știau, probabil, încă din 2019 că o evoluție nefavorabilă a focarelor de pestă ar putea anula evenimentul din acest an.

În urmă cu doi ani, au fost uciși peste 150 de porci mistreți. Printre participanții care au ajuns de-a lungul anilor în localitatea din Bihor se numără Wolfgang Porsche, moștenitorul grupului auto, Klaus Mangold, directorul Daimler, Robert Peugeot, deținătorul pachetului majoritar al concernului francez și Alfred Baumhauer, fabricant al produselor Cartier, printre alții.

Comuna Balc din județul Bihor a început să capete popularitate din anul 2005 pentru vânătorile anuale organizate de omul de afaceri Ion Țiriac, unde s-au strâns antreprenori din întreaga Europă și politicieni de rang înalt.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×