Mai multe probleme de matematică au dat bătăi de cap celor mai buni matematicieni din istorie. Astfel, mare parte din ele rămân nerezolvate, în ciuda trecerii anilor. Cei de la popularmechanics.com au scris cele mai grele 10 probleme care au rămas nerezolvate. Chiar dacă cifrele sunt arabe și literele din limbajul latin, dacă aveți dificultăți în a înțelege următoarele probleme, aveți parte de înțelegerea noastră.
Cele mai grele 10 probleme de matematică ce nu au fost încă rezolvate
Cea mai grea problemă este „conjectura lui Collatz”, o funcție complicată prin care trebuie să arăți că orice număr este natural. Matematicianul Terence Tao a făcut recent mai mulți pași spre rezolvarea problemei, dar încă este departe de o soluție clară. O altă „conjectură” este cea a lui Goldbach, care prevede ca orice sumă a două numere prime mai mari de 2 dă o cifră pară. Astfel, de exemplu, 13+5 = 18 sau 23+19 = 42. Matematicienii trebuie să demonstreze că această ecuație este adevărată pentru toate numerele naturale, iar o formulă în acest sens nu a fost găsită de către cercetători până acum.
Pe locul trei este o altă teorie apropiată de cea a lui Goldbach. Teoria „numerelor prime gemene” se referă la numerele prime care se află la doar două lungimi distanță, ca de exemplu 11 și 13 sau 17 și 19. În această teorie matematicienii se chinuie să arate că și numerele prime gemene sunt infinite. Pe locul 4 se află o problemă a cărei rezolvare îi aduce matematicianul inspirat premiul de un milion de dolari în cadrul „Millenium Prize Problem”. Este vorba despre „Ipoteza lui Riehmann”, o funcție căreia nimeni nu i-a dat de cap.
Cele mai practice probleme de matematică ce încă nu au fost rezolvate
Printre problemele de matematică din acest top 10 se află și două ceva mai practice. Astfel, pe locul 6 este problema sferelor. Să zicem că avem un număr de portocale pe care le punem într-o pungă. Încă nu a existat o formulă matematică ce explică numărul de sfere cu care se atinge o portocală în interiorul pungii.
De asemenea, pe locul 7 este o teorie cu privire la dezlegarea șiretelor. Toată lumea știe să își lege și să își dezlegere șiretul de la pantofi. Ce nu știm însă este să formulăm un tipar matematic pentru dezlegarea șiretelor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17