Cine sunt cei 40 de mucenici de la Sevastia

Filon Stan   
în Stirea zilei
09/03/2018, 09:30
Cine sunt cei 40 de mucenici de la Sevastia

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia pe data de 9 martie. Această sărbătoare are pentru spiritualitatea populară o conotaţie aparte. Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia au fost martirizaţi în Capadochia în timpul împăratului roman Licinius. Sărbătoarea mucenicilor marchează începutul anului agrar, un hotar între iarnă şi vară, între zilele reci specifice babei Dochia şi vremea călduroasă din zilele Moşilor. 

Sfinţii mucenici erau toţi ostaşi în armata romană staţionată, în timpul împăratului Liciniu (308 — 324), în Sevastia Armeniei, şi proveneau de fel din zona Asiei Mici (Capadocia). Conducătorul lor militar se numea Agricola, un aspru luptător împotriva creştinilor.

Cei 40 de mucenici de la Sevastia erau soldaţi

Aflând că un grup de 40 de ostaşi din subordinea sa a refuzat să se închine idolilor, fiind creştini, le-a ordonat să îşi lase credinţa. În numele celor 40 a răspuns Chirion, cel mai mare în grad dintre ei: ‘Cum am luptat şi am biruit pe vrăjmaşi, pentru împăratul pământesc, tot aşa vom lupta şi pentru Împăratul ceresc, împotriva vrăjmaşilor Lui’.

Neputând să îi convingă să renunţe la credinţa în Hristos, Agricola a ordonat ca cei 40 de tineri ostaşi să fie obligaţi să intre — dezbrăcaţi — în lacul Sevastia, care era în acea perioadă a anului aproape îngheţat. Unul dintre ei nu a rezistat şi a ieşit din lac, dar, intrând în baia caldă cu care erau ademeniţi cei din lac, a murit, potrivit Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×