Ce vrea să facă DNA cu cele 101 tablouri confiscate în dosarul lui Darius Vâlcov

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
28/03/2015, 10:57
Ce vrea să facă DNA cu cele 101 tablouri confiscate în dosarul lui Darius Vâlcov

Procurorii DNA au găsit 101 tablouri achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi. Anchetatorii au început expertizarea lor şi iau în calcul să le predea unui muzeu, pentru a putea fi expuse până la finalizarea procesului care va urma. Printre operele de artă ascunse de apropiaţii lui Vâlcov sub paturi sau în pereţi se numără şi lucrări de Picasso, Andy Warhol sau Tonitza.

Procurorii DNA au făcut joi 6 percheziţii în Bucureşti, Slatina şi satul Cruşovu din judeţul Olt (unde se află casa lui Lucian Şuşală, apropiatul lui Vâlcov şi cel care îi achiziţiona tablourile de la licitaţii), la apropiaţii lui Darius Vâlcov. Anchetatorii au identificat 101 tablouri despre care au indicii că au fost achiziţionate prin interpuşi, de Darius Vâlcov, cu banii obţinuţi din mită, conform DNA.

„Ca urmare a percheziţiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri şi un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ŞTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAŞCU, CONSTANTIN PILIUŢĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ”, informează DNA.

DNA a mai anunţat că a fost iniţiată procedura de identificare a acestor tablouri, care au fost achiziţionate de la case celebre de licitaţii, proces la care participă şi o echipă de experţi muzeografi şi din domeniul artelor.

După expertiză, tablourile urmează să fie predate în custodia unei instituţii specializate, care va aprecia dacă există posibilitatea ca „respectivele tablouri să fie expuse, până la finalizarea procesului penal şi stabilirea situaţiei lor juridice”, conform DNA.

În urma cercetărilor, au fost identificate două case de licitaţii din Bucureşti, de unde ar fi fost achiziţionate tablourile, cele mai multe fiind cumpărate de Lucian Petruţ Şuşală pentru Darius Vâlcov.

Surse citate de Mediafax au precizat că Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, iar în acest scop luase un spaţiu şi începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere.

Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov şi oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă, au mai arătat sursele citate.

Anchetatorii au identificat cele aproximativ o sută de tablouri găsite la percheziţiile din dosarul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov şi le-au trimis la expertiză unor specialişti evaluatori şi muzeografi, printre operele de artă fiind şi trei lucrări semnate Pablo Picasso.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că printre tablourile identificate se află trei opere de artă semnate Pablo Picasso – „Lupta Centaurilor, III”, „Pictor în atelier” şi „Regele”.

De asemenea, au mai fost identificate tablourile: „Portret” – de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, „Micul dejun” – de Eustaţiu Stoenescu, „Lan de grâu”, „Grădina Cişmigiu” – de Samuel Mutzner, „Prapor” – de Horia Bernea, „Zână”, „Zâne”, „Victor Hugo” – de Andy Warhol.

Sursă: www.gandul.info

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×