Operaţiunile băncilor cu capital grecesc prezente în România nu sunt limitate, unităţile acestor instituţii de credit nu sunt închise şi nu sunt implementate politici de control de capital. De asemenea, posesorii de carduri emise de băncile cu capital grecesc de pe piaţa locală pot efectua plăţi la comercianţi şi retrageri de numerar de la bancomate.
Băncile cu capital grecesc – Alpha Bank, Bancpost (deţinută de Eurobank), Piraeus Bank şi Banca Românească (deţinută de grupul elen National Bank of Greece) – reprezintă 12% din sistemul bancar românesc, cu active totale de 44,25 miliarde de lei la sfârşitul anului 2014.
Cea mai mare dintre acestea este Alpha Bank, cu active în valoare de 16,95 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 4,6%, fiind ocupanta locului al optulea în sistemul bancar românesc. Următoarea în top este Bancpost, deţinută de către grupul elen Eurobank. Bancpost deţine active de 11,53 de miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 3,1%. Piraeus Bank România se clasează pe poziţia imediat următoare, cu active de 8,99 de miliarde de lei şi o cotă de 2,5% din total.
Banca Românească, care face parte din grupul National Bank of Greece, are active totale de 6,77 miliarde de lei şi o cotă de 1,9%. Situaţia Greciei era un eveniment aşteptat şi au fost luate toate măsurile pentru a nu exista probleme, iar orice decizie din partea băncilor din Grecia nu vizează băncile din România, a afirmat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României. El a afirmat că băncile s-au pregătit pentru acest eveniment, iar instituţiile bancare din România ţin de legislaţia românească, fiind sub controlul Băncii Naţionale a României.
„Orice măsură pe care o va lua Atena în legătură cu sistemul bancar de acolo nu afectează în niciun fel băncile din România. Băncile din România, chiar dacă au capital grecesc, sunt persoane juridice române, se supun legislaţiei româneşti şi supravegherii Băncii Naţionale şi, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor“, a explicat Dan Suciu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
El a subliniat că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa acestor bănci, care se spun legislaţiei româneşti ce prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro.
Mesaje de temperare
Piraeus Bank România a anunţat luni, după ce, din confuzie, s-a propagat informaţia că retragerile de numerar de la bancomate sunt limitate, că în România nu se aplică niciun fel de limitare a operaţiunilor băncii şi că, de asemenea, nu sunt implementate politici de control de capital. „Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt închise băncile şi nici nu sunt limitate operaţiunile. Clienţii Piraeus Bank România beneficiază de prevederile privind garantarea depozitelor prin Fondul de Garantare a Depozitelor de până la 100.000 de Euro. Banca Naţională a reglementat foarte clar intervenţiile acţionarilor tuturor băncilor, inclusiv ai celor din Grecia. Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenţa acţionarilor“, a arătat banca, într-un comunicat. Piraeus Bank România este subsidiară locală a băncii elene Piraeus. Toate operaţiunile sunt localizate şi integrate politicilor pieţei bancare din România, reglementate de Banca Naţională a României, precizează instituţia de credit.
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), care reuneşte băncile BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit-Ţiriac, ING şi Volksbank, arată că situaţia din Grecia nu afectează operaţiunile zilnice de pe piaţa românească şi că instituţiile membre ale Consiliului desfăşoară tranzacţii cu clienţii băncilor româneşti cu acţionariat grecesc la fel ca şi până acum. „Situaţia din Grecia nu afectează operaţiunile zilnice de pe piaţa românească, băncile membre ale CPBR desfăşurând tranzacţii cu clienţii băncilor româneşti cu acţionariat grecesc la fel ca şi până acum, adică normal şi stabil din punct de vedere al operaţiunilor interbancare. În fiecare dintre zilele trecute oficialii BNR au afirmat că operaţiunile băncilor cu capital grecesc din România sunt atent supravegheate de către banca centrală din punct de vedere al capitalizării, acestea fiind persoane juridice române şi desfăşurandu-şi activitatea în principal pe piaţa românească, având indicatori de lichiditate şi solvabilitate excelenţi“, a declarat Bogdan Preda, director executiv relaţii publice şi instituţionale la CPBR.
Băncile elene sunt închise până la 6 iulie, iar de la bancomate pot fi retrase zilnic, în Grecia, sume de până la 60 de euro. Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, în această săptămână, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum. Vineri noaptea, Tsipras a anunţat că vrea să organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminică această propunere.
Sursă: www.adevarul.ro