Începutul anului vine pentru fiecare cu grji legate de plata taxelor și impozitelor. Așadar, ca în fiecare an, pragul administrațiilor financiare este călcat de mulți cetățeni dornici să plătească pentru a scăpa de datoriile la stat ori la autoritățile locale care îi apasă. Iată principalele impozite și taxe care trebuie achitate și, în special, până când trebuie plătite, conform libertatea.ro.
Impozitele pe casă și teren sunt impozite locale și se plătesc la administrațiile financiare locale din fiecare localitate. Nivelul acestora variază, acestea fiind stabilite de către primării. Confom legii, valoarea impozitului se calculează aplicâns o cotă între 0,08% și 2% din valoarea clădirii. De menționat este că cine plătește pe 31 martie, primește o reducere de 105, nivelul reducerii variind și acesta, el fiind stabilit de consiliile locale.
Plata taxelor și impozitelor la începutul anului. Termene și modalități de plată
De asemenea, impozitele pe casă și teren se pot plăti în două tranșe, prima până la 31 martie, iar a doua până la 30 septembrie. Însă, bonificația se primește doar dacă întreaga sumă datorată pentru anul în curs este achitată până pe 31 martie. Cei care nu plătesc impozit sunt veteratii de război, văduvele de război, persoanele cu handicap și reprezentanții legali ai copiilor cu handicap.
Totodată, de știut este că nu se plătește impozit pentru sere, solarii, răsadnițe, ciupercării, silozuri sau pătule pentru depozitarea cerealelor. Taxele se pot plăti direct, cu cash sau card, dacă la primării există POS-uri, dar și online. Cea din urmă se poate face după ce obțineți un cont de utilizator și o parolă de la direcțiile de impozite și taxe locale. Contul poate fi obținut doar după ce depuneți o cerere și o copie după buletin.
Impozitul pe mașină. Aceasta este tot o taxă locală, termenul fiind tot de 31 martie, dacă doriți să vă folosiți de reducerea de maximum 10%. Impozitul pe autotursm se plătește pe baza capacității cilindrice a mașinii, conform legislației fiscale.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
- pentru o Dacia Logan, cu motor de un litru, se plătește un impozit de 40 de lei
- pentru un autovehicul cu capacitatea cilindrică între 1.601 centimetri cubi și 2.000 centimetri cubi- 18 lei pe fiecare 200 centrimeti cubi
- pentru mașini cu capacitatea cilindrică între 2.601 centimetri cubi și 3.000 centimetri cubi- 144 de lei pe fiecare 200 centimetri cubi
- pentru posesorii de microbuze- 24 de lei pe 200 centimetri cubi
- pentru posesorii de tractoare- 18 lei pe aceeași centimetri cubi
Plata pentru locul de parcare de domiciliu. Se respectă aceeași regulă, adică până pe 31 martie, cu reducerea de rigoare.
Depunerea declarației unice și impozitul pe venit. Aceasta trebuie depusă până pe 15 martie de toți românii ce obțin venituri din chirii, arendă, drepturi de autor ori au venituri din agricultură.
Cozi interminabile la ghișee
Pentru ca oamenii să-și scoată din grijă taxele și impozite, aceștia au luat cu asalt ghișeele în mai multe orașe. La Galați, mulți cetățeni s-au așezat la coadă noaptea, în timp ce la Suceava primul care și-a plătit obligațiile fiscale a fost chiar primarul Ion Lungu.
”Am ajuns la 5.30, am vrut să scap de obligaţii. Şi anul trecut am fost primul. De ce să stau stresat că am de plătit? Aşa achit dările şi scap de grijji. Ne aducem aminte de când stăteam la rând la lapte”, a spus Ion Pană, un gălățean.
”Am fost primul contribuabil care a plătit taxele și impozitele locale pentru anul 2019. Vreau să transmit prin acest gest un mesaj de spirit civic: să achităm taxele și impozitele locale pentru a putea realiza obiectivele de funcționare și dezvoltare. Taxele nu s-au majorat anul acesta, sunt identice cu cele din 2018”, a spus Ion Lungu.