Ce spune Ponta despre aderarea la euro, după consultările cu Iohannis

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
28/05/2015, 23:22
Ce spune Ponta despre aderarea la euro, după consultările cu Iohannis
Presedintele PSD, Victor Ponta (S), il viziteaza pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis (D), miercuri, 30 martie 2011. OVIDIU DUMITRU MATIU / MEDIAFAX FOTO

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că aderarea României la zona euro nu trebuie să fie o măsură impusă, ci trebuie să genereze o schimbare în mintea oamenilor, care să înţeleagă că acest proces nu presupune numai avantaje, ci şi anumite dezavantaje, informează Mediafax.

„În primul rând, e o schimbare în mintea oamenilor, pentru că nu trebuie să fie o măsură impusă. Oamenii trebuie să înţeleagă ce înseamnă trecerea la euro, care sunt avantajele şi dezavantajele, că nu sunt numai avantaje, sunt şi dezavantaje”, a spus Ponta la România TV.

El a arătat că este necesar să fie adoptat un set de legi şi aplicate restricţii privind deficitul, inflaţia şi politica monetară.

Preşedintele Klaus Iohannis va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic naţional privind aderarea României la zona euro, a anunţat joi Administraţia Prezidenţială, după o întâlnire a preşedintelui cu premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naţionale de trecere la euro şi a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative şi instituţionale, care să asigure României un parcurs economic stabil şi predictibil”, se precizează în comunicat.

În comunicat se menţionează că interlocutorii au decis şi ” înfiinţarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care să asigure proiectarea, coordonarea şi monitorizarea etapelor şi responsabilităţilor implicate pentru atingerea acestui obiectiv”.

De asemenea, discuţii au avut în vedere ” să identifice principalele etape şi responsabilităţi economice şi instituţionale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Programul de Convergenţă 2015-2018″.

Sursă: www.romanialibera.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×