Ne apropiem cu pași repezi de ziua în care sezonul rece își va intra pe deplin în drepturi, pentru că duminică 27 octombrie, țara noastră trece la ora de iarnă. Astfel, la această dată, ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceea ce înseamnă că vom avea ocazia să ne bucurăm de un somn mai lung. Cu toate acestea, schimbarea bruscă, în combinație cu vremea capricioasă, constituie un puternic factor de stres pentru organismul nostru, iar medicii susțin că este nevoie de cel puțin două săptămâni pentru adaptarea la noul fus orar.
Ce simptome pot apărea odată cu trecerea la ora de iarnă
Mai precis, trecerea la ora de iarnă poate provoca dereglări hormonale, în special ale melatoninei, cunoscută drept „hormonul somnului”, în condițiile în care suntem nevoiți să adormim în fiecare zi mai devreme decât o făceam până acum. Potrivit specialiștilor, cei mai predispuși la probleme de sănătate în această perioadă sunt persoanele vârstnice, dar și copiii.
Mai mult decât atât, odată cu schimbarea orei este posibil să avem parte de stări de oboseală și vigilență scăzută, stres, tulburări de somn, rutina zilnică perturbată, dar și astenie de toamnă. În ceea ce privește simptomele, acestea diferă de la o persoană la alta, însă cele mai frecvente sunt dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, și nervozitate generală.
Medicii te învață cum să eviți problemele de sănătate în această perioadă
„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Organismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de somn, apare o perturbare”, a declarat medicul de familie Valentina Boboc pentru Digi 24. Psihologii susțin, însă, că toate aceste probleme pot fi evitate cu ajutorul unui stil de viață sănătos, combinat cu activitate fizică regulată.
„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, explică psihologul Mihaela Săhlean.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii