Cum sunt prea mulţi câştigători, iar premiile devin prea mici, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să schimbe abordarea Loteriei bonurilor fiscale.
„Abordarea clar trebuie schimbată. La un fond de premiere fix este clar că dacă sunt mulţi câştigători, iar câştigurile sunt mici. Trebuie să găsim o altă abordare pentru a stimula cu adevărat. Mergem poate pe categorii de câştig. În funcţie de categorie să fie şi câştigul acordat, cum este de exemplu, 6/49. E normal să fie o astfel de stimulare”, a declarant ministrul de resort, Eugen Teodorovici, adăugând că „trebuie să facem o modificare la ordonanţă şi la modul de aplicare din luna iunie”.
Până vineri, 17 aprilie, 9.141 de persoane depuseseră, la sediile administraţiilor financiare din ţară, cereri de revendicare a premiului oferit de Loteria bonurilor fiscale. Cum ultimul termen de revendicare este 13 mai, numărul românilor cu premii la Loteria Fiscala s-ar putea mări şi mai mult.
Astfel, milionul de lei promis ca premiu de autorităţi se va împărţi în mod egal între câştigători, ceea ce înseamnă că fiecărui norocos i-ar reveni nici 100 de lei, pentru că suma este impozitată, bineînţeles, cu 16%. Atenţie, Fiscul nu dă banii în mână câştigătorilor, ci îi va vira în conturile lor bancare, cel târziu pe 2 iulie. Şi se vor mai pierde, astfel, câţiva bănuţi, din moment ce băncile taxează orice operaţiune.
Ministrul Finanţelor a adăugat că o altă abordare a loteriei fiscale vizează orientarea către zonele unde evaziunea fiscală este ridicată.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
„Este o propunere de a face, lunar, o astfel de tombolă a bonurilor fiscale venite din această zonă. Într-o lună să fie legumele şi fructele, în alta băuturile alcoolice, de exemplu. (…) Mai este o idee ca la finalul unui an să putem discuta o deducere a cheltuielilor pe persoană fizică, cheltuieli care să provină dintr-o astfel de zonă unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o idee pe care o analizăm pentru a crea un astfel de mecanism. De exemplu, la finalul uni an persoana care vine cu bonul fiscal de pe zona de legume-fructe poate să aibă o deducere, un procent din cei 16% aplicat pe partea de venit. Tombola pe aceste domenii ar trebui să intre în vigoare din luna iunie-iulie cel târziu”, a mai spus Teodorovici, citat de Agerpres.
Prima extragere la loteria bonurilor fiscale a avut loc în data de 13 aprilie, iar bonurile câştigătoare sunt cele emise în data de 7 februarie, cu valoarea cuprinsă între 6 lei şi 6,99 lei. Posesorii acestor bonuri au timp, până pe 13 mai să le depună la ANAF în vederea participării la împărţirea premiului de un milion de lei aferent extragerii.
Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători. Pentru extragere sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum şi cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA.
Sursă: www.libertatea.ro