Ce se întâmplă dacă Guvernul intră în izolare. Cu cine s-a întâlnit Orban în ultimele zile

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
13/03/2020, 12:57
Ce se întâmplă dacă Guvernul intră în izolare. Cu cine s-a întâlnit Orban în ultimele zile
Premierul Ludovic Orban/ gov.ro

Ludovic Orban a anunțat că a intrat în contact cu o persoană cu coronavirus într-o sală plină cu ziariști, la cinci zile după ce s-a întâlnit cu cel care ar fi putut să-l infecteze și el. Dacă primul-ministru a luat boala de la Vergil Chițac, crește numărul demnitarilor care ar fi putut să se infecteze și ei cu posibile consecințe grave.

Votul pentru noul guvern, sub semnul îndoielii

Senatorul Vergil Chițac a venit luni la Parlament unde a participat la ședința Biroului Politic Național al PNL, alături de membrii conducerii partidului și membri ai Guvernului,  la care se adaugă și senatorii liberali.

Într-un scenariu sumbru, Chițac ar fi putut contamina mai  multe persoane, mulți dintre ei având calitatea de parlamentar. Chiar dacă nu manifestă simptomele bolii, ei pot fi contagioși în perioada de incubație astfel că este pobibil ca boala să fi afectat atât Guvernul, cât și Parlamentul.

Dacă Guvernul are posibilitatea de a-și desfășura activitatea prin telefoane și teleconferințe, la Parlament lucrurile sunt mult mai complicate.

Joi, parlamentarii s-au adunat la plen pentru a vota guvernul Cîțu. Chiar dacă ședința a fost scurtă deoarece Cîțu și-a depus mandatul, a fost timp pentru o eventuală contagiune în masă.

Intrarea în carantină sau autoizolare a unui număr mare de senatori și deputați va avea consecințe grave întrucât Parlamentul trebuie, în acest weekend, să deruleze procedurile pentru instalarea unui nou guvern: ședința Birourilor Permanente reunite, audierile în comsiiile de specialitate și apoi votul în plen.

În cel mai rău caz, s-ar putea ajunge în cazul în care va fi practic imposibilă votarea Parlamentului  deoarece prevederile Constituției sunt clare în ce privește votul de încredere care trebuie acordat Guvernului, anume votul este secret, cu  bile.

Neglijență la nivel înalt

Ca și cum situația nu ar fi suficient de periculoasă, Ludovic Orban, însoțit chiar de ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că este suspect printr-o conferință de presă la care au participat câteva zeci de jurnaliști care acum vor fi testați de către DSP.

Orban a invocat că distanța la care s-a aflat în timpul conferinței este suficient de mare pentru a nu exista riscul de infectare, însă la finalul conferinței ministrul Sănătății, și el suspect, a avut discuții informale cu jurnaliștii la o distanță mult mai mică.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×