Ce nu e bine să faci duminica de ziua Sfintei Parascheva. Duce la pagubă

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
14/10/2018, 00:00
Ce nu e bine să faci duminica de ziua Sfintei Parascheva. Duce la pagubă
Ce nu este bine să faci în ziua prăznuirii Sfintei Parascheva?

Obiceiurile și tradițiile spun că în ziua în care se sărbătorește Sfânta Parascheva nu ai voie să faci anumite lucruri. Sfânta Muceniță Parascheva, sau „Sfânta Vineri”, cum i se mai spune în Moldova, este ocrotitoarea oamenilor. Data de 14 a fiecărui an este prilej de post trupesc.

Astăzi nu se muncește deloc și este o zi potrivită pentru prezicerea vremii. Obiceiurile și tradițiile s-au păstrat bine de-a lungul anilor. Iată ce nu ai voie să faci în ziua sfintei Parascheva.

Ce nu ai voie să faci de duminică, 14 octombrie

Credincioșii nu au voie în ziua de 14 octombrie, de prăznuirea Sfintei Parascheva, să muncească. Creștinii-ortodocși nu au voie să facă treburi prin casă, și nici să meargă la serviciu. Sfânta Muceniță Parascheva este cunoscută că îi ferește pe oameni de boli, grindinăm trăsnet și pe copii îi apără de deochi. Se pare că nerespectareaacestor reguli aduce boli de ochi și dureri de cap. În vremurile de demult, cei bătrâni nu făceau nici focul în casă de ziua Sfintei Parascheva, obicei ce-i aducea mai aproape de sănătatea trupească și de mulțumirea sufletului.

O vorbă din popor spune că dacă speli cu mâna sau coși, te pricopsești cu negi. Tinerii respectă cele zise pentru a rămâne cinstiți, iar bătrânii pentru belșug și liniște în suflet. De asemenea, Sfânta Muceniță Parascheva apare în visele celor credincioși și curați cu adevărat. Aceasta vine pentru a da mai departe leacuri populare pentru cei bolnavi, ori îi mustrează cu un toiag pe cei care nu-i dau ascultare. Care a fost povestea de viață a Sfintei Mucenițe?

În ce secol s-a născut Sfânta Parascheva

Sfânta Muceniță Parascheva este sărbătorităîn ziua de 14 octombrie. Aceasta s-a născut în secolul al xi-lea, în statul Epivat, aproape de Constantinopol. Alege drumul divin după ce aude la vârsta de 10 ani vorbele: „Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Își părășește părinții și fratele, Eftimie, pentru Hristos, chiar înainte de a împlini 20 de ani.

După sfaturile primite de la călugări, aceasta merge la Mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va sta 5 ani de zile. După anii petrecui cu călugării, pleacă spre Țara Sfântă. Un înger i-a trasmis la 25 de ani că trebuie să se reîntoarcă la locurile natale. „Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”, a fost mesajul îngerului către Sfânta Parascheva.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×