Ce nu ai voie să faci de Sfinţii Mihail şi Gavriil. Tradiţii şi obiceiuri inedite

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
31/10/2019, 13:56
Ce nu ai voie să faci de Sfinţii Mihail şi Gavriil. Tradiţii şi obiceiuri inedite
Pe 8 noiembrie îi sărbătorim pe Sfinții Mihail și Gavriil. Sursa foto: adevarul.ro

Vineri, 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe Sfinții Mihail și Gavriil, prilej cu care în lăcașurile de cult din întreaga țară vor fi oficiate slujbe de pomenire a celor doi conducători ai cetelor de îngeri. De această zi extrem de importantă se leagă numeroase tradiții, obiceiuri și, bineînțeles, superstiții pe care mulți dintre credincioși au grijă să le respecte.

Superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil

Întrucât cei doi Arhangheli sunt considerați păzitori ai oamenilor de la naştere și până când părăsesc această lume, în credinţa populară se spune că pe 8 noiembrie este bine să aprindem o lumânare, pentru ca sufletele celor plecați dintre noi să-și găsească drumul spre Rai, mai ales că Mihail și Gavriil participă, potrivit folclorului, la Judecata de Apoi. De asemenea, o tradiţie întâlnită mai ales în Transilvania şi Bucovina le îndeamnă pe gospodine să coacă „turta areţilor” (n.r. în limbajul de la stâne, areții sunt berbecii despărțiți de oi).

La fel ca în cazul tuturor sărbătorilor importante, și în ziua Sfinților Mihail și Gavriil sunt interzise orice fel de treburi casnice, iar cine încalcă această regulă nescrisă va fi sortit să aibă parte de mare chin înaintea morții. De asemenea, credincioșii împart pomană atât pentru cei vii, cât și pentru sufletele celor dragi, trecuți în neființă.

Tot ce trebuie să știi despre sfinții Mihail și Gavriil

În calendarul popular, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuţi ca ființe divine care veghează întotdeauna asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte şi având grijă ca sufletele lor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.

Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi oamenii. Ei au grijă şi milă de creştini şi-i ajută pe calea mântuirii mai mult decât ceilalţi îngeri. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Gavriil este, mai ales, protec¬torul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos”, scria Arhimandrit Ilie Cleopa, în cartea sa, „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţi de peste an”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×