Ce lovitură pentru Liviu Dragnea! Desecretizarea protocoalelor cu SRI, declarată neconstituțională de CCR

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
30/01/2019, 16:14
Ce lovitură pentru Liviu Dragnea! Desecretizarea protocoalelor cu SRI, declarată neconstituțională de CCR
Lovitură pentru șeful PSD, Liviu Dragnea! CCR (Curtea Constituțională a României) a dezbătut sesizările președintelui Klaus Iohannis, de ICCJ

Lovitură pentru șeful PSD, Liviu Dragnea! CCR (Curtea Constituțională a României) a dezbătut sesizările președintelui Klaus Iohannis, de ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție), plus încă treizeci de senatori USR și PNL – cu privire la desecretizarea protocoalelor cu SRI.

CCR a declarat astăzi, 30 ianuarie, neconstituțională legea cu privire la desecretizarea protocoalelor cu SRI. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au inițiat Legea pentru desecretizarea hotărârii CSAT, care a stat la baza protocoalelor SRI.

Liviu Dragnea, lovitură sub centură! Desecretizarea protocoalelor, neconstituțională

Lovitură pentru șeful PSD, Liviu Dragnea! CCR (Curtea Constituțională a României) a dezbătut sesizările președintelui Klaus Iohannis, de ICCJ
Lovitură pentru șeful PSD, Liviu Dragnea! CCR (Curtea Constituțională a României) a dezbătut sesizările președintelui Klaus Iohannis, de ICCJ

Președintele Klaus Iohannis i-a dat lovitura de grație lui Dragnea. Acesta a contestat legea propusă de el și Tăriceanu spunând că aceasta contravine normelor și principiilor constituționale prin modul în care s-a adoptat, dar și prin conținutul normativ, potrivit stirileprotv.ro.

Judecătorii Curții Constituționale au dezbătut obiecțiile de neconstituționalitate a dispozițiilor art.1 alin.(1), (3) şi (4), art.2, art.3 alin.(1), art.4, art.5 şi art.6 din aceasta.

„Răspunderea cadrelor militare este un aspect ce ţine de statutul acestora, în conformitate cu art. 118 alin. (2) din Constituţie. Astfel, potrivit competenţei constituţionale stabilite de art. 75 alin. (1), prin raportare la dispoziţiile art. 75 alin. (4) şi (5), art. 6 din legea criticată introdus la Camera decizională, Camera Deputaţilor, reprezintă o prevedere pentru care competenţa decizională aparţine primei Camere, respectiv Senatului, subliniază Iohannis, potrivit News.ro.

Articolul 6, introdus la Camera decizională, prevede că „Lucrătorii din Serviciul Român de Informaţii, precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia conducerii instituţiilor din care fac parte, la solicitarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens”.

Un alt articol vizat de şeful statului este articolul 4, conform căruia „Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art. 1 au posibilitatea, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”.

„Legea privind declasificarea unor documente a fost adoptată cu nesocotirea prevederilor art. 61 şi ale art. 75 din Constituţie, fiind încălcată competenţa primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Camera Deputaţilor, cu referire la modificările adoptate după votul din plenul acesteia, amendamente nediscutate în prima Cameră sesizată. În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate nesocoteşte şi principiile constituţionale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament”, consideră şeful statului.

De asemenea, la Camera decizională – Camera Deputaţilor – este introdus art. 6 din lege, cu următorul cuprins: „Art. 6 – Lucrătorii din Serviciul Român de Informaţii precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens.”

„Exonerarea de răspundere penală, disciplinară, administrativă sau financiară pentru acţiunile categoriilor de personal enunţate de lege reprezintă o deosebire majoră adoptată de Camera decizională, atât faţă de forma adoptată de Senat, cât şi faţă de forma iniţiatorilor. O astfel de modificare reprezintă o schimbare a filosofiei legii şi a propunerii iniţiale, fiind o măsură cu un impact major la nivelul tuturor categoriilor socio-profesionale enunţate în text”, spune Iohannis.

Şeful statului critică articolul 1 l legii: „Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, se declasifică Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate având ca temei sau sunt încheiate în conformitate ori în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×