Ce înseamnă, de fapt, Luna portocalie. Fenomenul se va vedea în noaptea asta

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
13/10/2019, 17:30
Ce înseamnă, de fapt, Luna portocalie. Fenomenul se va vedea în noaptea asta
Luna portocalie, fenomen vizibil în această noapte. Sursa foto: aarp.org

Luna portocalie se va produce în această noapte, la ora 00:12 (ora vizibilă de pe teritoriul României). Motivul pentru care satelitul natural al Pământului va căpăta această culoare este explicat de oamenii de știință. Întrucât la noapte, Luna va răsări exact din cel mai luminos punct al apusului de Soare, lumina acestuia se va reflecta asupra Lunii.

Luna portocalie, vizibilă de pe Terra

De fapt, se poate spune că este vorba despre o iluzie optică deoarece Luna nu are culoarea portocalie. Culoarea pe care o vom vedea va fi portocalie căci aceasta este lumina care pe care o va reflecta razele solare.

Luna este singurul satelit natural al Terrei, planetă pe care locuim și pe care acest corp ceresc o orbitează. Ca mărime, Luna este al cincilea satelit natural din sistemul nostru solar, iar după Io, satelitul lui Jupiter, Luna noastră este al doilea cel mai dens corp ceresc din câte se știe.

luna portocalie
Luna plină se formează o dată la 27,3 de zile, perioada sa siderală. Sursa foto: earthsky.org

Date interesante despre satelitul natural al planetei noastre

Un lucru interesant de precizat este că Luna este în sincron cu Pământul, adică arată întotdeauna aceeași față. Partea vizibilă a satelitului e marcată de mări lunare vulcanice întunecate, acele ”pete” negre uriașe care sunt vizibile cu ochiul liber de pe Pământ. Cercetătorii au ajuns la concluzia, în urma unor numeroase investigații, că Luna se îndepărtează lent de Pământ, iar în viitor nu va mai acoperi perfect Soarele în timpul eclipselor dată fiind creșterea distanței.

Luna s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani, cu o întârziere de 60 de milioane de ani după nașterea sistemului nostru solar. Satelitul realizează o orbită completă în jurul planetei noastre o dată la 27,3 zile, cunoscută drept perioada sa siderală.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×