Ce este ”Sindromul Italia” și care sunt simptomele

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
06/06/2018, 17:39
Ce este ”Sindromul Italia” și care sunt simptomele

Ce este ”Sindromul Italia” și care sunt simptomele? Sintagma „sindromul Italia” a devenit cunoscută printre români, fiindcă aceasta este țara în care pleacă cei mai mulți dintre compatrioții noștri. Deși nu este recunoscut sub acest nume în studiile de specialitate, „Sindromul Italia” are mai multe simptome.

Ce este ”Sindromul Italia” și care sunt simptomele

Simptomele sunt din spectrul depresiei, care apar atât la persoanele care pleacă la muncă în străinătate, cât și la copiii rămași  în țară fără părinți. Părinți simt dorul de casă și de copii, dar și greutățile pe care le întâmpină în țara adoptivă. În cazul copiilor este mult mai grav. Ei cred că sunt abandonați, suferă de anxietate, le este dor de părinți și devin retrași. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fsot internate 150 de femei cu Sindromul Italia.

„Îmbunătăţirea situaţiei financiare produce iniţial o stare de optimism şi de mulţumire a întregii familii, însă, după câţiva ani, relaţiile familiale au de su­ferit, în special din cauza separării îndelungate a mamelor de copii“, a declarat prof.dr. Roxana Chiriţă, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola“ Iaşi. Conform unor date statistice oferite de unitatea medicală, în anul 2016 au fost internate 3.384 de femei care sufereau de depresie, din care 5% au putut fi încadrate în acest sindrom, iar anul trecut, numărul femeilor internate cu depresie s-a menţinut aproximativ la fel, fiind vorba despre 3.177 de cazuri, din care 5% prezentau semne certe ale acestui sindrom.

Ce este ”Sindromul Italia” și care sunt simptomele

Sindromul Italia“ se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali, care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă. Aceste femei nu reuşesc să se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de ţară. Ele ajung în spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante şi trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate şi au sen­zaţia că cineva chiar încearcă să le ucidă. De asemenea, unele dintre acestea ajung să sufere de „Sindromul Italia“ după ce îşi pierd locul de muncă obţinut cu greu în străinătate.

„O goliciune interioară“

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×