Ploaia înghețată i-a luat prin surprindere pe români. Fenomenul meteo este extrem de rar, dar foarte periculos pentru transporturi și pentru cei care se deplasează pe jos. Ce este ploaia înghețată, cum se formează și ce trebuie să facem ca pietoni când apare acest fenomen care aduce polei!
Freezing rain sau ploaia îngheţată, este acel fenomen meteorologic ce apare în lunile de iarnă. Este destul de rar, dar atunci când își face apariția ploaia înghețată este foarte periculoasă. Fenomenul se produce atunci când picăturile de apă îngheață aproape instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol. Așa apare pojghița de gheață de pe carosabil, trotuare, dar și pe mașini sau geamurile autovehiculelor.
Ce este ploaia înghețată! Fenomenul care i-a surprins pe români este foarte periculos pentru transporturi
Fenomenul meteorologic de ploaie înghețată este periculos pentru români, pentru că se pot produce accidente foarte multe. Cum se formează și ce este ploaia înghețată? De ce trebuie să ne ferim când ieșim din casă ca pietoni sau cu mașina! Fenomenul este periculos pentru că în timpul acestuia se formează su strat de polei care pune în pericol deplasarea pe șosele sau pe troturare pentru pietoni. Lucrurile au loc astfel. Atunci când plouă, picăturile de ploaie nu îngheaţă până în apropierea solului datorită straturilor calde de aer prin care acestea trec. La atingerea solului sau obiectelor, unde temperaturile sunt negative, acestea îngheață sub formă de polei.
Cele mai afectate domenii sunt transporturile. Deplasarea cu mașina devine foarte periculoasă cât timp avem ploaie înghețată. La fel și pentru pietonii care se deplasează pe polei. Transporturile aeriene sunt și ele lovite din plin de acest fenomen. Ploaia înghețată paralizează traficul aerian, avioanele fiind ținute la solul pe timpul acestui fenomen, datorită imposibilității de efectuare a degivrării. Suprafeţele de control ale aeronavei, profundoarele, flapsurile, se blochează din cauza gheții şi devin inutilizabile. Foarte afectate sunt și liniile aeriene care transportă enegia electrică. Acestea se acoperă cu un strat de gheaţă a cărui masă poate produce ruperea conductorilor electrici.