Ce conţine valiza nucleară a preşedinţilor SUA. Nimic din ce am văzut în filme

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
13/02/2015, 17:25
Ce conţine valiza nucleară a preşedinţilor SUA. Nimic din ce am văzut în filme

Cel mai bine păstrat secret al preşedintelui Statelor Unite este o valiză de culoare neagră, dar cu un conţinut „roşu“. Această valiză îl însoţeşte mereu pe liderul de la Casa Albă, oricare ar fi acesta, încă de pe vremea lui John F. Kennedy şi a crizei rachetelor cubaneze din 1962. Numită oficial drept „valiza de urgenţă a preşedintelui“, servieta conţine obiecte secrete care-i permit acestuia să autorizeze un atac nuclear în timp ce se află la distanţă de centre fixe de comandă. Potrivit fostului director al Biroului Militar al Casei Albe, în interiorul genţii sunt patru obiecte: două cărţi cu măsuri de represalii nucleare, o listă de locuri secrete unde preşedintele se poate adăposti, un carnet index cu diferite coduri de autentificare şi un dosar ce conţine instrucţiuni despre cum operează Sistemului de Transmisie de Urgenţă. Aşadar, butonul roşu şi alte clişee din filme lipsesc cu desăvârşire.

Cinci oameni cară cu schimbul valiza nucleară

În orice moment, există cinci militari care cară cu schimbul această valiză din piele neagră denumită „the football“ – mingea de fotbal, notează „USA Today“. Potrivit celor care deja au cărat-o, este o slujbă epuizantă. Robert „Buzz“ Patterson, unul dintre cei care au cărat această valiză pentru preşedintele Clinton, a declarat că, atunci când o ţii, „eşti în alertă tot timpul. O deschideam mereu doar ca să-mi reamintesc ce e în ea, să fiu mereu conştient de documente, de toate deciziile eventuale pe care le-ar fi luat preşedintele“. Bob Barrett, cel care a cărat „mingea“ cu 20 de ani înainte, pentru preşedintele Ford, îşi aminteşte şi greutăţile, dar şi beneficiile acestei slujbe: o apropiere faţă de preşedintele în exerciţiu şi o responsabilitate enormă de a fi mereu pregătit să-l ajuţi în eventualitatea unui atac nuclear. „Eşti copleşit cu uşurinţă de valiză“, îşi aminteşte Barrett. Maiorul îşi mai aminteşte şi emoţiile pe care le-a avut în timpul unei vizite în Franţa când valiza a fost uitată la aeroport, pentru că el plecase să-l însoţească pe Ford, în convoiul de maşini oficiale. Un oficial din securitate i-a dat valiza printr-o fereastră lui Barret, care se afla într-o maşină în mişcare, care apoi s-a grăbit să prindă convoiul din urmă.

Valiza conţine planuri atât de complicate, încât s-a solicitat un rezumat

Acum, la multă vreme după încheierea Războiului Rece, valiza „roşie“ încă este cărată după preşedinte. Planurile de război sunt actualizate cu regularitate. Cei care o cară sunt antrenaţi să-l asiste pe liderul american să pregătească un atac nuclear în doar câteva minute. Însă unii se întreabă dacă această valiză mai este necesară, iar alţii consideră că acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de ea. Conţinutul „mingii de fotbal“ este atât de complicat, încât Jimmy Carter, singurul preşedinte care l-a studiat în detaliu, a solicitat să fie inclus şi un rezumat, susţine Bruce Blair, preşedinte al Centrului privat pentru Apărarea Informaţiilor, dar şi fost „cărător“ de valiză. Blair chiar spune că o sursă i-ar fi descris rezumatul ca fiind, de fapt, „o versiune desenată“. Există speculaţii cum că această valiză ar fi fost deschisă în timpul atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, pentru că ar conţine informaţii despre procedurile de menţinere a unui guvern funcţional, al comunicaţiilor şi al evacuării din timpul unei urgenţe naţionale.

Reguli stricte privind valiza

Regulile pentru manevrarea valizei negre sunt secrete şi, probabil, s-au schimbat în cursul anilor. Foşti membri ai staff-ului de la Casa Albă îşi amintesc indicaţiile stricte de a menţine „mingea de fotbal“ cât mai aproape de preşedinte. De exemplu, ea ar trebui să fie în acelaşi lift cu preşedintele şi în acelaşi elicopter. Unii militari responsabili cu transportul valizei o ţin la îndemână în timp ce fac jogging cu preşedintele. Potrivit lui Patterson, care a ţinut valiza în timp ce Clinton îşi făcea alergarea de dimineaţă, ea ar cântări în jur de 20 de kilograme.

Mai multe „mingi de fotbal“ la îndemână

„Nu e greu s-o cari. Poţi s-o laşi şi jos, şi eu am făcut-o deseori“, spune şi John Kline, care a cărat valiza pentru Carter şi Reagan. Atunci când preşedintele se află la Casa Albă, valiza este ţinută într-un loc secret de acolo. Unul dintre militarii responsabili o poate recupera foarte repede. De asemenea, există o a doua valiză de rezervă la Casa Alba, şi o a treia care este ţinută aproape de vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii. Mai mult, în ziua când se instalează un alt preşedinte la Casa Albă, există două valize. În 2009, când puterea a trecut de la George W. Bush la Barack Obama, existau două ajutoare militare care cărau două valize „roşii“: unul desemnat pentru preşedintele în exerciţiu, al doilea pentru preşedintele care prelua ştafeta.

Valiza „păţită“

Încurcăturile cu valiza neagră sunt rare, dar totuşi există. De exemplu, Clinton se grăbea atât de tare să ajungă la o întâlnire în Washington încât şi-a lăsat în urmă ajutorul cu valiza, care a sfârşit prin a fi blocat în trafic, la doar câteva străzi de Casa Albă. Fostul ajutor Peter Metzger îşi aduce aminte cum a fost păcălit de un membru al personalului lui Reagan, care l-a pus să se suie în alt lift decât preşedintele şi apoi l-a minţit spunându-i că maşina prezidenţială a plecat fără el. Metzger spune că inima lui „se zbătea ca a unui iepure“, până când şi-a dat seama că totul a fost o păcăleală. O „minge de fotbal“ ieşită la pensie se află expusă la Muzeul Naţional de Istorie Americană Smithsonian, însoţită special de o explicaţie foarte vagă privind scopul pe care îl îndeplineşte. Prezenţa constantă a valizei în preajma preşedintelui a creat tot soiul de situaţii amuzante, cum ar fi preşedintele Reagan în Piaţa Roşie din Moscova, având alături un militar cu geanta neagră pregătită.

Sursă: www.adevarul.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×