Vara este sezonul merdului la ştrand însă este bine să avem grijă ca să nu contactăm diverse boli de piele precum, micoze, otite, conjunctivite, etc.
Piscina, ştrandul şi în egală măsură duşurile comune şi sauna neigienizate corespunzător creează condiţiile optime pentru dezvoltarea unor bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci. Prin clorinarea corectă a apei sunt distruse majoritatea bacteriilor patogene, dar nu se realizează sterlizarea apei. Există bacterii care pot rezista în apa tratată cu clor de la câteva ore până la câteva zile.
Ce putem face pentru a ne proteja?
În primul rând, este important să se frecventeze locuri special amenajate şi autorizate, să fie respectate regulile de igienă personală şi să se evite înghiţirea apei de piscină. Imediat după ieşirea din apă nu uita să faci un duş prelungit. Nu înota în piscină dacă apa este verde, tulbure. De asemenea, poţi discuta cu un medic pediatru despre pericolul pe care îl reprezintă clorul pentru copilul tău. Dincolo de infecţiile micotice, bacteriene şi parazitare, ale căror simptome se manifestă prin febră, greţuri, vărsături, diaree, apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis etc., există riscul declanşării unor reacţii alergice. Aici ne referim la dermatita de contact, rinita alergică şi chiar astm, mai ales la copii. Fenomenele alergice se pot declanşa mai ales la contactul cu dezinfectantele din apă. Dacă sesizezi că ceva nu este în regulă, după ultima bălăceală cere imediat sfatul unui medic.
ULTIMA ORĂ! ŞTIRE ŞOC DESPRE COTABIŢĂ! ANUNŢ CUTREMURĂTOR AL MEDICILOR! DOAMNE, DUMNEZEULE MARE!!!
LOVITURĂ TERIBILĂ PENTRU RĂZVAN SIMION! PREZENTATORUL DE LA NEAŢA, DISTRUS DE SOŢIE!
Medicii de specialitate sunt de părere că cei mai expuşi bolilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar. Este deci necesară prudenţă chiar şi în piscinele atent îngrijite. Persoanele care au diverse afecţiuni (digestive, cutanate, oculare) ar fi indicat să amâne baia în piscină până după vindecarea lor. La cel mai mic simptom de boală trebuie apelat la un medic pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor prin semnele clinice specifice şi bineînţeles tratate corespunzător.
Boli ce pot fi tramsmise prin apa din piscină
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Dermatofiţia piciorului – micoză produsă de o ciupercă microscopică. Se poate lua atunci când mergi desculţ pe marginea piscinei, la saună sau la duşurile comune. Localizată la nivelul tăpilor şi a unghiilor, afecţiunea se manifestă prin apariţia de vezicule care produc prurit (mâncărime), înroşirea şi descuamarea pielii însoţite de emanarea unui miros neplăcut.
BIANCA DRĂGUŞANU, DISTRUSĂ DE DURERE! IMAGINI TULBURĂTOARE! S-A PUS PE JOS ŞI A ÎNCEPUT SĂ PLÎNGĂ CÎND A AFLAT CĂ…
Otita de piscină – afecţiune ce poate să apară pe toată perioada verii. Se manifestă prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime.
Pitiriazisul – boala este caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utilizarea unui şezlong fără folosirea prosopului personal.
Conjunctivita de bazin – după 2-19 zile de la contactul cu apa infectată apar secreţia conjunctivală, purulenţa şi înroşirea ochilor. În afară de conjunctivită bacteriană, apa bazinelor poate să producă şi o formă chimică de conjuctivită cauzată de substanţele cu care apa a fost dezinfectată.
Boli digestive – dizenteria bacilară apare în urma ingestiei de apă contaminată cu bacterii. Principalele simptome cuprind febră, greţuri, vărsături şi diaree.
Râia şi pediculoza sunt infecţii parazitare care pot fi contractate prin folosirea lenjeriei de pat sau prosoape contaminate care nu au fost spălate corespunzător.
Sursă: www.jurnalul.ro