Cât de sigur e donatul de sânge în plină epidemie de coronavirus? Anunțul Ministerului Sănătății

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 16:58
Cât de sigur e donatul de sânge în plină epidemie de coronavirus? Anunțul Ministerului Sănătății
Transfuziile de sânge, sigure în plină epidemie

România duce lipsă de donatori de sânge în aceste vremuri în care epidemia de coronavirus sperie populația. Cu toate că oamenii s-ar putea teme, cei de la Ministerul Sănătății dau transfuziilor sanguine, chiar și în prezent, este sigură.

Asigurările Ministerului Sănătății

Românii pot dona sânge în siguranță, conform hotnews, care citează Ministerul Sănătății.

„Donarea se realizează în condiții de siguranță, luându-se măsuri suplimentare pentru a fi împiedicată transmiterea coronavirusului, potrivit Ministerului Sănătății și Observatorului Român de Sănătate”, au anunțat cei de la Minister.

Totodată, au fost luate o serie de măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor.

  • În toate centrele de donare din țară există un punct de triere unde stabilește starea de sănătate a donatorului.
  • Donatorii primesc măști și se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor.
  • Oamenii care nu au călătorit în ultimele 28 de zile în afara țării sunt rugați să doneze sânge.
  • Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic sau prin email.

Ministerul Sănătății încearcă să-i liniștească pe locuitorii României în plină epidemie de coronavirus, prin vocea lui Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate, citat de hotnews:

„Dacă aveți întrebări sau ați identificat informații despre care nu sunteți siguri că sunt adevărate, spuneți-ne prin formularul de pe această pagină https://health-observatory.ro/coronavirus/ . Ne ocupăm strict de informație medicală și dăm răspunsuri strict bazate pe ultimele dovezi științifice”.

Conform unui studii realizate în țara noastră în trecut, doar 4 din 10 români au donat sânge în viața lor. Mai mult 20% dintre români au făcut acest gest dora pentru o persoană apropiată.

Care grupe de sânge sunt predispuse la infecție?

Un alt studiu efectuat de cercetătorii chinezi din Wuhan a identificat legătura directă dintre grupele de sânge și șansele de infectare cu COVID-19. Deși studiul trebuie privit cu rezervare, așa cum susțin chiar cei care l-au efectuat, rezultatele au fost următoarele:

Dintr-un total de 206 de persoane care au decedat din cauza coronavirus în Wuhan, 85 aveau grupa de sânge A2. Restul grupelor sangvine nu au ieșit cu nimic în evidență. Așadar, cei cu grupa de sânge A2 ar fi mai predispuși la infecție, conform chinezilor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×