Castel din România, în topul celor mai înfricoşătoare din lume. Nu e Bran! Ce legende teribile ascunde

Mirela Apostol   
în Hotnews
17/12/2015, 11:13
Castel din România, în topul celor mai înfricoşătoare din lume. Nu e Bran! Ce legende teribile ascunde

Unul dintre cele mai ciudate mituri care circulă pe seama Castelului Corvinilor din Hunedoara este că proprietarii cetăţii ar fi construit un tunel secret, cu scopul de a se putea salva folosindu-l în timpul unui asediu. Niciun cercetător nu confirmă legendă tunelului misterios, însă povestea acestuia continuă să aprindă imaginaţia localnicilor şi a turiştilor.

Legenda tunelului secret de sub Castelul Corvinilor circulă sub cel puţin trei forme. Una dintre ele este că galeria, săpată în urmă cu mai multe secole, ar fi pornit de sub una dintre încăperile castelului sau din apropierea monumentului (de pe Dealul Sânpetru – locul unei aşezări preistorice) şi ar fi fost îndreptată spre Cetatea Devei, aflată la aproape 20 de kilometri de Hunedoara. Mitul este legat de faptul că în Dealul Cetăţii Devei au fost în trecut mai multe intrări în galeriile miniere, ale carori intrări pot fi văzute. Într-o varianta a poveştii se spune că tunelul a fost săpat de prizonierii turci şi era folosit pentru deplasarea armatelor care apărau castelul şi cetatea, scrie adevărul.ro.

“O astfel de legendă nu este confirmată prin documente, iar până în prezent nu s-a descoperit, în urmă cercetărilor arheologice întreprinse asupra încăperilor şi sălilor Castelului Corvinilor, urmele unui tunel”, a precizat Ioan Bodochi, muzeograf la Castelul Corvinilor.

O altă legendă care vorbeşte despre existenţa unui tunel la Castelul Corvinilor este legată de fântâna din curtea interioară a monumentului istoric. Fântâna ar fi fost săpată în stâncă de trei prizonieri turci, care ar fi fost ucişi din ordinul Elisabetei Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara, după ce au dat de apă. De fapt, susţin reprezentanţii Muzeului Castelului Corvinilor, fântână adâncă de aproape 30 de metri ar fi fost o cisternă, iar apa care se vede pe fundul ei este apă de ploaie.

„Lăsând la o parte legendă, există mai multe teorii despre zidirea fântânii. Una dintre ele provine de la cei care au cercetat-o în secolul XIX, şi au oferit primele date despre castel. Unul dintre cercetători afirmă că a săpat zece metri în adâncime, pe fundul ei, şi constată că fântână este de fapt o cisternă, prelungită printr-un alt tunel care duce către rău, şi că nu s-a găsit izvor în stanca masivă”, relata, recent, muzeografa Delia Român.

A treia legendă despre existenţa unui tunel la Castelul Corvinilor este inspirată din povestea documentată a Barbarei (Anei) Torok, soţia lui Ioan Torok, un fost nobil care a stăpânit Castelul Corvinilor în secolul XVI. Domniţa a fost executată pentru adulter, prin baterea unui piron în cap. Tragedia a dat naştere altor poveşti. Una dintre ele spune că domniţă nu a fost îngropată creştineşte, deoarece soţul ei, căpitanul Torok, considera că a fost prea păcătoasă. Trupul femeii a fost aşezat într-un sicriu de cleştar şi ascuns în tunelul care ar face legătura dintre Castelul Corvinilor şi o biserica din vecinătatea monumentului: fie biserica reformată, fie o biserica aflată în trecut în Grădina Castelului Corvinilor, numită „biserica popilor roşii”, despre care nu se cunosc detalii.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×