Reducerea constantă a dobânzii-cheie operată de banca centrală a condus la repornirea motorului creditării ipotecare, care, coroborată cu creşterea de 9,5% a salariului mediu real din ultimul an, s-a tradus printr-o îmbunătăţire substanţială a gradului de accesibilitate al locuinţelor, chiar dacă preţul apartamentelor a rămas aproape neschimbat.
Pe parcursul ultimului an, dobânda practicată la creditele „Prima Casă“, program care acoperă mai bine de jumătate din piaţa împrumuturilor ipotecare, a scăzut cu peste 17%. Dacă în luna august a anului trecut băncile acordau credite cu o dobândă anuală de 4,6%, luna aceasta este de doar 3,8% pe an. Această reducere nu a rămas fără ecou în piaţă. Creditele ipotecare noi, acordate în luna iunie 2015, au însumat peste 1,2 miliarde lei, dublu faţă de luna iunie 2014 (600 milioane lei) şi peste volumele record din perioada 2007 – 2008, arată cifrele publicate recent de Banca Naţională a României (BNR). Astfel, la un credit mediu de 200.000 lei (circa 45.000 euro), rezultă peste 6.000 de locuinţe finanţate prin credit în luna iunie 2015, cu 30% mai mult faţă de anii de explozie imobiliară. „Creşterea volumului creditării, în special pe segmentul creditelor ipotecare şi imobiliare, este o tendinţă care a început încă de la sfârşitul anului trecut, dar s-a accentuat în primăvara anului în curs. Motivele ţin de creşterea economică generală şi menţinerea inflaţiei la un nivel scăzut, ceea ce a determinat creşterea încrederii populaţiei în stabilitatea locurilor de muncă şi a veniturilor“, explică Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.
Clasamentul pe oraşe
Topul oraşelor care oferă acces la cel mai scăzut grad de îndatorare pentru achiziţia unui apartament cu două camere s-a modificat uşor în ultimul an. Acum, în fruntea clasamentului se găsesc oraşele Piteşti, Târgu Jiu, Slatina, Bucureşti şi Alexandria, după ce, în urmă cu un an, pe primele locuri se poziţionau Piteşti, Bucureşti, Slatina, Târgu Jiu şi Sfântu Gheorghe.
Cu excepţia Bucureştiului, celelalte localităţi prezente pe primele locuri în top se confruntă de un volum redus de tranzacţii, din lipsa unor produse imobiliare noi, ceea ce determină menţinerea lor pe primele poziţii în ceea ce priveşte gradul de atractivitate. În judeţe precum Argeş, Gorj, Olt sau Teleorman se vând lunar în jur de 1.000 de proprietăţi, de şapte ori mai puţin decât în Bucureşti, conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Această situaţie denotă pieţe în stagnare, rezultat al unui număr extrem de redus de oferte.
În ceea ce priveşte Bucureştiul, acesta este cel mai efervescent oraş din ţară la capitolul tranzacţii cu locuinţe...
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
CITEŞTE MAI MULT PE CAPITAL.RO!