Carmen Dan, fără emoții după audierea de la DIICOT! „Nu mă tem de nimic, pentru că nu am niciun motiv să mă tem”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
21/12/2019, 20:36
Carmen Dan, fără emoții după audierea de la DIICOT! „Nu mă tem de nimic, pentru că nu am niciun motiv să mă tem” GALERIE FOTO
Fostul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, soseste la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru a fi audiata in investigatiile privind dosarul violentelor din timpul manifestatiilor din 10 august 2018, vineri 20 decembrie 2019, in Bucuresti. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Fostul ministru de Interne  Carmen Dan spune că este fără emoții după audierea de la DIICOT! Aceasta a făcut mai multe precizări pe o rețea de socializare despre dosarul 10 august şi lucrurile pe care le-ar fi declarat la ieşire, dacă nu ar fi fost perturbată.

Carmen Dan, fără emoții după audierea de la DIICOT!

Dan susţine că se aştepta să fie chemată la audieri ”la cald” şi nu după un an de zile, dar afirmă că nu există ordine transmise de ea cu privire la intervenţia în forţă a jandarmilor. ”Dacă după declasificarea raportului găseşte cineva vreo implicare a mea în a transmite ordine abuzive, sunt prima care cere să le facă publice”, a scris Carmen Dan.

”Astăzi vreau să precizez câteva lucruri pe care le-aş fi împărtăşit cu publicul larg prin intermediul jurnaliştilor prezenţi ieri în faţa DIICOT, dacă, bineînţeles, nu ar fi existat factori perturbatori, personaje deja celebre, al căror scop este doar să deranjeze bunul mers al lucrurilor, fie că vorbim de dialog, de justiţie, de bun simţ sau respect.

„Nu mă tem de nimic, pentru că nu am niciun motiv să mă tem”

Aşa cum am declarat ieri, cât am fost lăsată, e firesc ca procurorii să audieze orice persoană care are cunoştinţă de momentele zilei de 10 august 2018 şi e foarte bine că acest lucru se întâmplă, chiar şi la mai bine de un an după data mai sus menţionată”, și-a început Carmen Dan postarea pe Facebook.

”Referitor la audierea mea ca martor în acest dosar, mă aşteptam să fiu chemată «la cald», încă de anul trecut. Cu toate astea, reamintesc opiniei publice că în niciun moment nu s-a pus problema să evit să mă prezint în faţa procurorilor.

Îmi doresc, ca mulţi alţii, indiferent de interesul fiecăruia, ca ancheta să lămurească toate aspectele care vizează momentul 10 august. Ieri am declarat în faţa anchetatorilor, aşa cum am făcut-o şi în Parlament, precum şi în toate intervenţiile mele anterioare, că nu am avut un rol activ, operativ în acţiunea din 10 august!

De altfel, ministrul de interne, indiferent de culoarea politică, nu conduce misiuni operative! Aşa cum am declarat în tot timpul mandatului meu, ministrul nu este poliţist, pompier sau jandarm!”, a mai scris Carmen Dan.

Aceasta a făcut referire şi la întoarcerea ei din concediu.”Legat de revenirea mea din concediu în 10 august 2018, aceasta a avut loc pentru că mandatul meu a fost unul al responsabilităţii şi al asumării. Din acest motiv, nu ar fi fost deloc normal să nu mă intereseze ce se întâmplă în Piaţa Victoriei.

E adevărat, mă aflam în concediu, dar eram în Bucureşti, la fix 15 minute de minister, nicidecum plecată la mare sau la munte. Orice ar spune unii sau altii, eu cred cu tărie că în situaţii de criză, şeful unei instituţii trebuie să fie în instituţie!

Am revenit, aşadar, la birou şi, automat, am preluat comanda ministerului din punct de vedere managerial, nu operativ!”, susţine fostul ministru de Interne care a recunoscut că a primit informaţii de la cei care au pregătit misiunea şi a fost informată cu ce se întâmplă în piaţă.

”Eu am primit informaţii din piaţă, nu am dat directive legate de modul de acţionare a forţelor prezente din partea MAI! Fluxul informaţional a circulat dinspre piaţă către conducerea MAI, nu invers!

Precizez acest lucru pentru că la nivelul ministerului a funcţionat doar o componentă de monitorizare a misiunii, nu una de conducere. Coordonarea s-a realizat din teren, din punctul de comandă înaintat”, a mai scris Dan.

”În primul rând, peste 90% din raportul 10 august a fost declasificat în mandatul meu. E adevărat că acum un an au existat terţe părţi care nu au dorit declasificarea informaţiilor care le aparţineau, motiv pentru care nu s-a putut declasifica integral raportul. Acum, am văzut că se poate. Ce să zic?

Poate că nu m-aş fi îndoit de calităţile de negociator ale actualului ministru, dacă aş fi recunoscut un stil onest şi modest şi deloc populist de a conduce instituţia MAI. Însă, când faci confuzii între DSU şi IGSU sau improvizezi ordinea măsurilor ce trebuie luate de Jandarmerie la o manifestaţie publică, e greu să ai credibilitate.

Şi ştiu ce spun! Revenind la raport, mai precizez că, dacă după declasificarea sa integrală găseşte cineva vreo implicare a mea în a transmite ordine abuzive, eu sunt prima care cere să le facă publice. Imediat!”, afirmă Carmen Dan.

”Vreau să le transmit celor care cred ei că ştiu mai bine cum s-au desfăşurat lucrurile, să nu se aştepte să găsească vreo implicare a mea în a da ordine scrise sau verbale ca jandarmii să lovească pe cineva. Astfel de ordine nu există!

Regret în continuare orice act de violenţă care s-a produs în Piaţa Victoriei, dar cred că trebuie să ne amintim ordinea corectă, din punct de vedere cronologic, de desfăşurare a lucrurilor. Cred că ar trebui să ne asumăm şi să recunoaştem că violenţele nu au fost numai de o parte a celor aflaţi acolo”, a mai spus Carmen Dan.

„Nu am vorbit cu Liviu Dragnea (…) Am spus că nu am comunicat, nu am avut întâlniri în acea zi cu nicio persoană politică, cu nicio persoană care era în afara interesului de activitate a ministerului.

Am făcut precizarea că am trimis comunicări şi mesaje informative primului-ministru al României în exercitarea calităţii guvernamentale, şi nu politice”, a spus Dan.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×