Canicula face ravagii în Qatar! Aparate imense de aer condiționat și bulevarde vopsite în albastru în capitala Doha

în Stiri de ultima ora
21/10/2019, 11:57
Canicula face ravagii în Qatar! Aparate imense de aer condiționat și bulevarde vopsite în albastru în capitala Doha
Autoritățile din Qatar au montat aer condiționat pe străzi *foto: dailymail.co.uk

Canicula extremă din Qatar a forțat autoritățile să ia măsuri asemănătoare. Astfel, pe străzile din capitala Doha au fost montate aparate de aer condiționat exterioare pentru a proteja oamenii de temperaturile care au ajuns chiar și la 46 de grade Celsius! Situația este una de interes și pentru microbiști pentru că țara din Orientul Mijlociu va găzdui Campionatul Mondial din 2022. Competiția se va juca în iarna acelui an, fapt ce a stârnit destul de multe controverse printre fanii fotbalului.

Aparate de aer condiționat uriașe montate în capitala Qatar-ului

Zeci de coolere uriașe au fost montate pe străzile din Doha, Qatar. Acestea au fost puse pe lângă piețele centrale și centrele comerciale. Asta pentru că temperature a scăzut rare ori sub 46 de grade Celsius. Mai mult, autoritățile din Doha au pictat cu albastru un bulevard important al orașului:

„Trăim într-un mediu cu temperature ridicate, ceea ce este evident inconfortabil. Vom experimenta timp de 18 luni dacă culoarea albastră va reduce temperatura asfaltului. Poate că nu putem reduce temperatura pe tot parcursul anului, dar cu siguranță putem prelungi perioada în care oamenii pot folosi spațiile exterioare”, a explicat șeful Qatar Green Building Council. „Temperaturile asfaltului negru sunt cu 20 de grade Celsius mai mari decât cele reale, negrul atrage şi radiază căldura. Pigmentul albastru împiedică acest lucru”, a mai spus inginerul Saad Al-Dosari.

Autoritățile din Qatar au montat aer condiționat pe străzi
Autoritățile din Qatar au montat aer condiționat pe străzi, la fel ca pe stadioanele pregătite pentru CM 2022 *foto: Stadia Magazine

Sisteme de aer condiționat vor fi montate și la CM 2022

Aerul condiţionat stradal din Doha funcţionează prin pomparea aerului răcit de apa adusă pe străzi printr-o reţea de conducte. Sisteme similare au fost testate în SUA (Los Angeles) şi în Japonia, la Cupa Mondială de rugby, şi vor fi folosite cu ocazia Jocurilor Olimpice din vara anului 2020.

De altfel, pentru CM 2022 qatarezii vor face stadioane cu aer condiționat. Primul dintre acestea,  International Khalifa, cea mai mare arenă din Doha, a fost recondiționată și dotată cu aer condiționat în 2017.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×