UPDATE: Doi dintre cei trei candidați la șefia Parchetelor au primit aviz negativ din partea CSM

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
11/02/2020, 10:14
UPDATE: Doi dintre cei trei candidați la șefia Parchetelor au primit aviz negativ din partea CSM
Nicoleta Tinț, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)/ Foto: Hepta

Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a audiat pe candidații propuși de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu pentru funcțiia de procuror general al României, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție și procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

UPDATE: Cătălin Predoiu a propus-o pe Gabriela Scutea pentru postul de procuror general, pe Crin Nicu Bologa la șefia DNA și pe Giorgiana Elena Hosu la conducerea DIICOT. Singurul care a primit un aviz favorabil a fost Crin-Nicu Bologa.

Potrivit G4Media, Bologa a primit un vot unanim, în timp ce Scutea și Hosu au primie avizul negativ cu un vot de 4 la 2.


Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este doar consultativ. După avizare, propunerile vor fi trimise președintelui Klaus Iohannis numește prin decret șefii Parchetelor. El poate refuza însă o singură propunere venită de la Ministerul Justiției, iar refuzul trebuie motivat. Cătălin Predoiu i-a anunțat pe cei trei candidați propuși pe 21 februarie.

Gabriela Scutea

Și-a început cariera de procuror în județul Brașov, iar în perioada noiembrie 2006-mai 2013 a fost adjunct la procurorului general, funcție deținută atunci de către Laura Codruța Kövesi. Scutea a fost timp cîteva luni și consilier al succesorului lui Kövesi, Tiberiu Nițu.

Scutea era secretar de stat la Ministerul Justiției în ianuarie 2017, când a fost adoptată OUG 13. Ea a afirmat că l-a convins pe ministrul Florin Iordache să accepte ca ordonanța să aibă un termen de 10 zile până la intrarea în vigoare, interval în care protestele de stradă de proporții au determinat Guvernul să aborge ordonanța.

Într-un interviu pentru Libertatea, Scutea a precizat că un rol important în convingerea lui Iordache l-a avut și Alina Barbu, de la Direcția de Probațiune a Ministerului Justiției. ”Discuția asupra necesității existenței unui termen de 10 zile a fost purtată și la nivel tehnic, am avut discuții și cu domnul ministru Florin Iordache și cu doamna Barbu. Nu vă ascund, din partea doamnei Barbu și cu partea tehnică plecase o propunere mult mai amplă de 20 de zile și aveam argumentele tehnice necesare. Știți cum e circuitul decizional. La un moment dat, se discută între decidenți. Nu pot să comentez care a fost reacția ministrului Iordache față de acest termen sau care erau intențiile dumnealui, eu am insistat din poziția de secretar de stat că acest termen este necesar ca să se producă tot circuitul eventual de care e nevoie în justiție pentru pronunțarea unei hotărâri de contestație la executare”, a spus Scutea.

Crin Nicu Bologa

Candidatul la conducerea DNA este în momentu de față prim-procuror adjunct la Parchetul Tribunalului Sălaj, parchet în care și-a desfășurat o mare parte a activității profesionale. În DNA a activitat timp de doi ani, în 2005-2007, când a fost șef al Serviciului Teritorial Cluj.

Crin-Nicu Bologa este prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalul Sălaj. Presa a scris că are o avere impresionantă, el deținând zece proprietăți: două parcări în Cluj-Napoca, un teren în Cluj-Napoca, două terenuri în Zalău, un alt teren în Sălaj, un teren agricol în județul Constanța, două apartamente la Cluj-Napoca și o casă la Zalău, potrivit Libertatea.

Giorgiana Hosu

Este pentru a doua oară când Georgiana Hosu candidează la șefia DIICOT. În 2015, după demisia Alinei Bica a pierdut în fața lui Daniel Horodniceanu. În presă s-a speculat atunci că a pierdut din cauza dosarului de la DNA în care era implicat soțul său, Dan Hosu, acuzat de dare de mită și trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și la folosirea de informații care nu sunt destinate publicității. Hosu a fost trimis în judecată de către DNA în 2017.

În octombrie 2018, Tudorel Toader a numit-o adjunct al șefului DIICOT, funcție pe care deținut-o și în 2013-2015. În octombrie 2019, a preluat conducerea interimară a acestei instituții după ce procurorul Felix Bănilă a demisionat, după scandalul legat de cazul Caracal.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×