Când începe, de fapt, anul școlar 2020-2021! Consiliul elevilor cere reluarea cursurilor de la 1 septembrie

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
11/01/2020, 10:16
Când începe, de fapt, anul școlar 2020-2021! Consiliul elevilor cere reluarea cursurilor de la 1 septembrie
Consiliul Național al Elevilor vrea ca anul școlar să înceapă pe 1 septembrie. Sursa foto: Hepta.ro

Consiliul Naţional al Elevilor cere de câțiva ani buni schimbarea datei de începere a anului școlar. Motivul pentru care Consiliul vrea începerea cursurilor la 1 septembrie este faptul că pe perioada verii elevii nu mai dau randament, astfel anul școlar s-ar încheia la 1 iunie.

Anul școlar 2020-2021 va începe la 1 septembrie?

Nu mai este un lucru necunoscut faptul că de câțiva ani reprezentanții Consiliului Național al Elevilor luptă ca anul școlar să aibă ca dată de începere 1 septembrie. Totodată, Consiliul mai militează pentru încheierea cursurilor la 1 iunie pentru a obține astfel o structură fixă a anului școlar.

„Încă din 2017, Consiliul Naţional al Elevilor militează pentru obţinerea unei structuri fixe a desfăşurării cursurilor dintr-un an şcolar. (…) Astfel, propunerea structurii, susţinută în repetate rânduri atât în cadrul comisiilor de dialog social, cât şi în spaţiul public, este ca anual cursurile să înceapă pe 1 septembrie şi să se finalizeze pe 1 iunie”, au transmis, vineri, reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, informează stiripeurse.ro.

Consiliul Național al Elevilor vrea ca examenele să fie mai devreme

„Nu renunţăm la o propunere care este în beneficiul elevilor din România şi nu suntem înţelegători, atâta timp cât educaţia nu va fi prioritară. Este momentul ca la Educaţie să se asume politic o decizie benefică pe termen lung”, a spus preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia-Laura Pup.

De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor susține că încheierea anului școlar la 1 iunie va atrage cu sine susținerea examenelor mai devreme. Asta înseamnă că elevii nu vor mai fi nevoiți să stea în săli de clasă fără sisteme de aer condiționat.

Totodată, nici Consiliul Elevilor nu este de acord cu începerea cursurilor în a doua săptămână din luna septembrie. În plus, elevii nu doresc nici suprapunerea vacanței de iarnă cu cea intersemestrială pentru că acest lucru duce la ”dezechilibru din punct de vedere educaţional”.

„În octombrie 2019, în cadrul Comisiei de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, s-a dezbătut proiectul legislativ depus de către senatorul Liviu Marian Pop pentru modificarea structurii anului şcolar, astfel încât cursurile să înceapă în fiecare an în cea de-a doua săptămână din septembrie, în ziua de luni.

Atât la momentul respectiv, cât şi acum, când doamna Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, a depus un proiect de Ordin privind structura anului şcolar 2020-2021, potrivit căruia cursurile în noul an şcolar vor începe în data de 14 septembrie 2020. 

Faptul că vacanţa de iarnă nu va mai fi asimilată cu vacanţa intersemestrială demonstrând faptul că o astfel de măsură ar conduce spre dezechilibru din punct de vedere educaţional”, au transmis elevii, relatează sursa menționată.

Când va începe anul școlar 2020-2021

Ministrul Educației a anunțat deja structura pentru anul școlar 2020-2021. După ce anul acesta vacanța intersemestrială a fost eliminată fiind suprapusă cu vacanța de iarnă, de anul viiitor ministrul Educației va reintroduce această vacanță.

În plus, pentru că Paștele Ortodox cade la o distanță destul de mare de Paștele Catolic ministerul a luat decizia ca vacanța de primăvară să fie împărțită în două, a câte 10 zile. Monica Anisie a transmis că anul școlar 2020-2021 va începe pe 14 septembrie și se va încheia pe 18 iunie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×