Cand este Halloween in 2018. Care sunt originile sărbătorii de fapt?

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
16/09/2018, 16:48
Cand este Halloween in 2018. Care sunt originile sărbătorii de fapt?
halloween este o sarbatoare privita de multi romani drept sarbatoarea noastra

Halloween-ul este o sărbătoare fixă, iubită de copii. Așa că, și anul acesta, tot pe data de 31 octombrie o vom sărbători. De-a lungul timpului, ziua a făcut înconjurul pământului și a ajuns să fie din ce în ce mai populară. Mulți aleg să se costumeze, să-și decoreze casa ori doar să mănânce multe dulciuri, din dorința de a o petrece ca la carte.

Ce este interesant este faptul că lumea este atât de încântată de eveniment încât au adus-o și în școli. Spre bucuria copiilor, și probabil tristețea parinților, toți trebuie să aibă costume, să picteze vreun dovleac sau să aducă dulciuri. Ce e drept, îndeamnă la activitate creativă și asta e bine. Dar, ce este, de unde provine, care e originea numelui însă?

Istorie Halloween

Când este halloween se întreabă toti, chiar dacă este o sarbatoare fixa
Halloween-ul este o sarbătoare ce o petrec și românii

Sărbătoarea pe care de câțiva ani o cunosc toți românii a fost influențată de foarte mutle culturi. În Imperiul Roman, sărbătoarea era numită Ziua Pomana. La creștini era numită Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Originile Halloween-ului au fost cercetate de istoricum Nicholas Rogers. Acesta a observat că ”unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomenei sau în festivalurile morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris inițial Samuin”. Pomena era zeița fructelor și semințelor.

De unde provine numele ”Halloween”?

Marea sărbătoare de pe glob are origini irlandeze, dar cea veche, ce înseamnă ”sfârșitul verii”. Aceasta a fost numită și Samhain, care poate fi legat de însemnătatea din irlandeza veche. Așadar, pentru celți, Samhain sărbătorește ”jumătății luminoase” a unui an și a începutului ”jumătății întunecate”. Deseori este considerat ”Anul Nou Celtic”. De aici vine altă întrebare: de ce credeau celții în această zi și pentru ce au inventat-o?

Pai, vechii celți credeau cu ardoare în granița dintre lumea în care se aflau și cea de dincolo. Iar ea, în ziua aceasta, Samhain, distanța dintre cele două se micșora. Se pare că atunci spiritele, bune și rele, se apropiau de ei într-un fel interesant. Tot atunci, oamenii sărbătoreau prin chemarea strămoșilor, pe care îi cinsteau și îi invitau în casă. Cât despre spiritele rele, ei încercau să-i gonească.

Cand este halloween se itreaba multi
Marea sărbătoare de pe glob are origini irlandeze, dar cea veche, ce înseamnă ”sfârșitul verii”.

O altă proveniență a sărbătorii vine din engleza veche. O dată cu răspândirea religiei creștine în Europa a apărut și această influență. Pe data de 1 noiembrie, Biserica Romano-Catolică a stabilit o sărbătoare creștină, care celebrează sfinții. Numele de ”Halloween” este o variantă scoțiană, de la denumirea ”All-Hallows-Even”, ceea ce înseamnă ”noaptea de înainte de ”All Hallows”. Cât desore scrierea evenimentului, și el a oscilat. A pornit de la ”Hallowe’en”, din secolul al XX-lea

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×