Sfatul psihologului. Când e vremea să puneţi punct unei relaţii

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
07/03/2018, 00:55
Sfatul psihologului. Când e vremea să puneţi punct unei relaţii

Dar în câte feluri se poate termina o relaţie şi care sunt semnele ce anunţă începutul sfârşitului? Psiholog doctor Mirela Zivari răspunde la aceste întrebări.

Iubirea e oarbă

De câte ori nu aţi spus că într-o relaţie e loc de mai rău? De câte ori, după pauze şi certuri, v-aţi întors, spăşite şi iertătoare, convinse mai mult ca niciodată că trebuie să vă acordaţi unul altuia încă o şansă? , ne-a spus Mirela Zivari.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Motive întemeiate de despărţire

Chiar dacă alegerea de a vă despărţi vă aparţine, iată câteva dintre situaţiile în care ar trebui să vă gândiţi că, poate, e mai bine singur.

1. Violenţa

Este unul dintre cele mai întemeiate motive pentru a pune punct unei relaţii de cuplu. Din păcate însă, foarte multe femei abuzate de soţii lor se întorc la aceştia şi nu găsesc puterea de a-i părăsi fie de teama repercusiunilor, fie pentru că, din punct de vedere psihologic, se creează o relaţie de dependenţă între victimă şi agresor. Nu este vorba numai despre agresiunea fizică, ci şi despre cea verbală sau despre cea psihică. Astfel, atunci când vă simţiţi ameninţată, oprimată, controlată, indiferent de argumentele pe care le aduce soţul pentru a se justifica, este momentul să ieşiţi din cercul vicios al violenţei.

2. Infidelitatea

Când e vorba despre infidelitate, problema devine de cele mai multe ori „albă sau neagră”. Puteţi alege să iertaţi, dar aşteptaţi-vă la astfel de comportamente şi pe viitor, sau puteţi să îl/o părăsiţi, considerând că, din moment ce v-a înşelat, şi-a pierdut interesul pentru dumneavoastră. Cel mai simplu, respiraţi adânc şi spuneţi-i: „Pa!”. Nu mai are rost să faceţi un scandal, e păcat să vă irosiţi glasul şi nervii. Viaţa e frumoasă şi merită trăită… fără nervi şi persoane care nu ştiu să vă aprecieze!

3. Infidelitatea financiară

Unele cupluri consideră că infidelitatea financiară este la fel sau chiar mai dureroasă decât cea sexuală. Dacă partenerul de viaţă nu vă dă niciun fel de acces la finanţele cuplului, ascunde bani, face mereu cumpărături nejustificate, minte referitor la preţul de achiziţionare a unui produs sau nu poate justifica dispariţia unor sume ce v-au adus familia în datorii, este cazul să spuneţi: „La revedere!”.

4. Dragostea s-a stins

Din păcate, pasiunea de la începutul relaţiei nu ţine o veşnicie, mai ales dacă nu faceţi ceva în mod conştient pentru a întreţine pasiunea. Sunt situaţii în care comunicarea deschisă şi dorinţa comună a partenerilor de a reînvia relaţia sunt de ajuns pentru ca totul să meargă bine, însă sunt şi cazuri în care, după câţiva ani, partenerii realizează că nu mai au prea multe lucruri în comun. În acest moment nu e niciodată prea târziu să o luaţi de la capăt şi e mai indicat să puneţi punct unei căsnicii decât să rămâneţi „agăţat” numai de teama de a nu fi singur.

5. Planuri diferite

Pentru ca o căsnicie să fie fericită şi prosperă, ambii parteneri trebuie să tragă în aceeaşi direcţie. Când însă, o dată cu trecerea timpului, fiecare îşi dezvoltă propriile interese şi are planuri ce nu coincid cu cele ale partenerului, poate e momentul să vă despărţiţi drumurile. Unele planuri se pot discuta şi negocia, altele reprezintă însă puncte de cotitură ale căsniciei. Unul dintre cele mai frecvente astfel de planuri este decizia unuia dintre parteneri de a vrea o relaţie stabilă, cu acte şi copii.

6. Rutina

Aţi ajuns într-un punct în care ştiţi cam tot ce se va întâmpla între voi, de dimineaţa până în momentul în care adormiţi şi simţiţi că nu mai aveţi ce comunica? Aici este punctul în care trebuie să vă puneţi câteva semne de întrebare şi să luaţi o decizie care să vă avantajeze în primul rând pe dumneavoastră.

Un nou început…

„Atunci când o relaţie se termină apare sindromul inimii frânte, al inimii căreia îi este frică de ziua de mâine pentru că nu va mai semăna cu ziua de ieri şi care simte regret faţă de ieri pentru că i-a produs durerea pe care o simte astăzi. Orice sfârşit lasă în urmă un gol, pentru că provoacă spaimă şi stupefacţie, însă un nou început presupune reînnoire sufletească”, a completat specialista.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×