Camera secretă în care Nicolae Ceaușescu ar fi putut să se ascundă înainte să fie omorât. Se află la aproximativ 10 metri sub nivelul pământului

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
07/02/2020, 11:20
Camera secretă în care Nicolae Ceaușescu ar fi putut să se ascundă înainte să fie omorât. Se află la aproximativ 10 metri sub nivelul pământului GALERIE FOTO
Buncărul care l-ar fi putut salva pe Nicolae Ceaușescu. Sursa foto - mediafax.ro

Agenția de presă Mediafax a reușit să filmeze camera secretă în care Nicolae Ceaușescu ar fi putut să se ascundă înainte să fie omorât. Bunăcrul antiatomic, construit pentru familia Ceuşescu în subsolul Palatului Primăverii trebuia să găzduiască cuplul prezidenţial în cazul unui bombardament sau atac chimic ori nuclear.

Camera secretă în care Nicolae Ceaușescu ar fi putut să se ascundă înainte să fie omorât

Cei de la Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat au deschis pentru prima dată, buncărul antiatomic. Vă reamintim că acesta a fost construit în mare secret la acea vreme și încăperea se află la aproape 10 metri sub pământ.

Mai mult de atât, intrarea este mascată de o uşă capitonată. Pentru a pătrunde în subteran trebuie descuiată o uşă metalică masivă, închisă ermetic. Urmează apoi 17 trepte albe, de marmură. De altfel, sursa citată scrie că un cordon roşu care ţine loc de balustradă şi pereţii bej, ornamentaţi, creează impresia coborârii spre o sală de ceremonii.

Se află la aproximativ 10 metri sub nivelul pământului

„Ne aflăm acum la al doilea nivel al subsolului al Palatului Primăverii. Se află undeva la aproximativ 10 metri sub nivelul pământului, într-o laterală a clădirii, din acest motiv încăperea are nişte sisteme de ventilaţie speciale în partea de sus a pereţilor, foarte bine filtrată.

Asta cumva se leagă de ideea de paranoia a lui Nicolae Ceauşescu, de otrăvirea prin sistemele de aerisire ale clădirilor pe care le folosea el în timpul regimului comunism.

În primul rând ambele intrări spre această sală sunt închise de două uşi metalice foarte groase, strict ca să păstreze integritatea structurii, iar deasupra tavanului se află o cantitate foarte mare de beton până aproape de nivelul solului.

Din păcate, însă, nu se ştie dacă are un centru de plumb, alt element special sau termen de izolare special”, explică Tudor Baican, unul dintre ghizii Palatului Primăverii. În buncăr se află o masă de lemn masiv, înconjurată de opt jilţuri sculptate, iar de jur-împrejurul camerei sunt diverse cadouri primite de cuplul Ceauşescu.

Printre ele şi un strung de mare precizie construit în Bulgaria, un tablou realizat din coarne de cerb sau un corn de vânătoare. În partea opusă scării de intrare se află o canapea, o măsuţă de lemn şi încă două jilţuri, toate aflate lângă uşa care duce spre cea mai misterioasă parte a încăperii – coridorul secret de intrare în camera de refugiu.

„Nu există foarte multe informaţii oficiale sau informaţii publice cu privire la acest buncăr, iar de cele mai multe ori nu putem să luăm legătura cu persoane care să ne poată spune despre ce s-a întâmplat de fapt aici, fiindcă foarte multe s-au făcut în mare secret în momentul în care s-a construit acest palat”, mai spune Tudor Baican.

Acesta recunoaşte că nimeni nu ştie exact ce se află în spatele acelor cărămizi puse în grabă şi acoperite cu faianţă, care au început să cadă în ultimii ani şi să scoată la lumină conturul a ceea ce pare a fi un pasaj secret.

Unii dintre foştii angajaţi ai familiei Ceauşescu spun că acest culoar ducea spre un al doilea buncăr, o cameră de refugiu în care dictatorul s-ar fi putut ascunde o lungă perioadă de timp şi care avea legătură, de asemenea, cu un alt tunel secret care avea ieşire spre zona lacului Floreasca.

Oamenii spun că după fuga cuplului, tunelul ar fi fost zidit în mare grabă pentru a-l împiedica pe dictator să se ascundă aici şi a-l determina, astfel, să meargă spre o altă proprietate. „Vizitarea acestui buncăr se face în cadrul unui tur privat, care va fi disponibil foarte curând în cadrul muzeului nostru, va include alte câteva camere pe lângă acesta şi, de asemenea, va veni cu alte câteva privilegii pentru oaspeţii care ne vizitează, în cadrul tururilor private.

Costul unui tur va fi de 200 de lei, iar privilegiile înseamnă acordarea de multe informaţii şi discuţii mult mai amănunţite cu ghizii noştrii, care au reuşit să acumuleze foarte multe informaţii despre cuplul Ceauşescu şi pe care nu le prezintă întotdeauna în cadrul tururilor standard”, mai spune Baican.

Palatul, aflat pe bulevardul Primăverii din Bucureşti, la numărul 50, are 80 de încăperi. Aproape fiecare cameră frapează prin lux, decoraţiuni şi obiecte de artă care mai de care mai sofisticate. La etajul unu al clădirii, candelabre uriaşe, cu picături sculptate în sticlă de Murano, ne conduc spre apartamentul nupţial al soţilor Ceauşescu.

„Dormitorul comun al cuplului Ceauşescu, bineînţeles, cel mai aşteptat de oaspeţii noştrii, este şi ultimul dintre cele cinci care se vizitează şi, de departe, cel mai spectaculos, pentru că include două dintre pijamalele lor originale şi un aşternut de pat original.

Având în vedere că Palatul Primăverii a fost reşedinţa lor principală în toţi cei 24 de ani ai regimului este dormitorul pe care cuplul Ceauşescu îl folosea în fiecare seară, cu excepţia momentului în care erau plecaţi în vizită oficială în ţară sau în străinătate.

Exista un sistem de telefoane interioare, precum şi nişte sonerii pe care puteau să le folosească, şi, în mod surprinzător, sistemul funcţionează şi astăzi”, a mai spus ghidul muzeului.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×