Călin Popescu Tăriceanu, candidatul ALDE la Primăria Capitalei? Reacţia fostului preşedinte al Senatului

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
26/12/2019, 16:40
Călin Popescu Tăriceanu, candidatul ALDE la Primăria Capitalei? Reacţia fostului preşedinte al Senatului
Călin Popescu Tăriceanu neagă zvonurile care dădeau ca sigură candidatura sa la Primăria Capitalei. Sursa foto: hepta.ro

Chiar dacă sărbătorile de iarnă sunt în toi, pe scena politică din țara noastră se lucrează de zor în vederea strategiilor pentru alegerile locale de anul viitor. De altfel, în spațiul public s-au vehiculat nenumărate scenarii, printre care și o posibilă candidatură a lui Călin Popescu Tăriceanu la Primăria Capitalei. Chestionat pe marginea acestui subiect, fostul președinte al Senatului a oferit un răspuns tranșant.

Călin Popescu Tăriceanu neagă o posibilă candidatură a sa la Primăria Capitalei

Nu mă gândesc la o candidatură la alegerile pentru Primăria Capitalei”, afirmă răspicat liderul ALDE într-un interviu acordat recent. Acesta îi reproșează, însă, Gabrielei Firea modul în care a gestionat conducerea orașului, mai ales când vine vorba despre licitațiile în urma cărora au avut câștig de cauză firmele turcești și admite că în fruntea Bucureștiului ar fi nevoie de un om cu „o anumită experiență politică și administrativă”.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Nu, nu mă gândesc la o candidatură la alegerile pentru Primăria Capitalei, cu toate că, sincer să vă spun, Primăria Capitalei este o mică țară, Bucureștiul e o mică țară care trebuie gestionată. O anumită experiență politică și administrativă este necesară ca să poți duce la bun sfârșit un mandat de succes.

Dar eu sunt supărat pe următorul motiv. I-am reproșat doamnei Firea în câteva rânduri și colegii mei care sunt consilieri generali că licitațiile care sunt organizate de Primăria Bucureștiului au un singur beneficiar. Mă refer la toate achizițiile pentru mijloacele de transport în comun sunt firme turcești”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu pentru Antena 3.

Tăriceanu face lobby pentru firmele românești: „Sunt capabile să furnizeze produse de calitate”

Totodată, președintele fostei formațiuni politice de guvernământ susține că industria românească este capabilă să ofere produse de calitate, motiv pentru care ar trebui să primească mai mult credit din partea Primăriei Capitale. În opinia sa, nu este normal ca firmele turcești să aibă de fiecare dată câștig de cauză în licitațiile organizate de municipalitate.

În momentul în care industria românească nu are o ofertă care să fie competitivă, atunci sigur e logic să cumpăr de la o firmă străină. Dar în momentul în care există firme românești capabile să furnizeze produse de calitate, care sunt făcute sub licență străină, la standarde europene, aceste produse sunt deja utilizate în alte orașe.

Mă refer la licitația de tramvai. Tramvaiele făcute în România sunt folosite la Cluj, Galați, Arad, Oradea. Sunt bune acolo. Au câștigat licitații pe bani europeni. Totul în regulă. Eh, la București nu se poate. O dată am zis cu autobuzele, competiție, concurență. A doua oară a fost o licitație pentru autobuze electrice. Câștigătoare o firmă turcească.

Acum licitație pentru tramvaie, câștigată iar de o firmă turcească. Domnule, dar numai firme turcești? Altceva nu există? Eu cred că există o obligație a noastră de a susține firmele cu capital românesc. E un angajament politic pe care eu, dar nu numai eu, cu toții ni l-am luat. Dar el trebuie să se concretizeze.

Am avertizat-o foarte clar (n.r. Gabriela Firea) că dacă va continua în acest fel, cu caiete de sarcini care sunt făcute în așa fel încât să nu permită participarea firmelor românești la licitație, noi gata, ne retragem majoritatea din Consiliul General.

Putem să stăm foarte bine ca membri în Consiliu și în Opoziție. Nu ne deranjează lucrul acesta. Sunt lucruri pe care nu le pot tolera la infinit. O dată am zis «da, e o întâmplare, dar când același lucru se întâmplă de trei ori, nu mai e o întâmplare». Nu cred în astfel de coincidențe”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×