Trupa Voltaj, care a reprezentat România la Eurovision 2015, s-a situat pe locul al 15-lea în finala care a avut loc sâmbătă seară, la Wiener Stadthalle, în timp ce Måns Zelmerlöw din Suedia a câştigat competiţia.
Cea de-a 60-a ediţie a concursului Eurovision s-a desfăşurat la Viena, în Austria, după ce artistul travestit Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014 a competiţiei, cu piesa „Rise Like a Phoenix”. Ediţia din 2016 a concursului Eurovision se va desfăşura în Suedia, după ce cântăreţul Måns Zelmerlöw a câştigat competiţia din acest an, cu piesa „Heroes”, care a obţinut un total de 365 de puncte.
„Suntem cu toţii eroi, indiferent cine suntem, pe cine iubim şi în cine credem. Suntem cu toţii eroi”, a spus Måns Zelmerlöw la finalul competiţiei, conform Mediafax. El a precizat că este extrem de fericit că a câştigat Eurovision 2015 şi le-a mulţumit tuturor celor care l-au votat.
Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Rusia, cu 303 puncte, şi Italia, cu 292 de puncte.
Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015, cu melodia „De la capăt/ All Over Again”. Reprezentanţii României au obţinut un total de 35 de puncte. Cele mai multe puncte, 12, au fost acordate României de Republica Moldova. La rândul său, România a acordat 12 puncte Italiei, 10 puncte – Rusiei şi 8 puncte – Suediei.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a declarat, pentru Mediafax, că este o mare realizare să participi la finala acestei competiţii, precizând însă că membrilor formaţiei le pare rău că nu au putut să aducă mai multă bucurie românilor. „Ne pare foarte rău că nu am putut să aducem mai multă bucurie românilor, dar ne bucurăm că am făcut cunoscută campania noastră (‘De la capăt’, n.r.) şi mergem mai departe”, a spus Călin Goia.
Întrebat dacă este un cadou frumos participarea în finala Eurovision 2015, sâmbătă, chiar cu o zi înainte de a împlini 40 de ani, Călin Goia a spus: „Este cel mai mare eveniment muzical, concurs muzical, şi atâta timp cât eşti în finală este o realizare”. „Am venit cu un alt gând, de a fi mult mai sus decât am reuşit, dar nu ne demoralizăm şi nu ne oprim”, a mai spus Călin Goia.
El a precizat că experienţa pe care trupa Voltaj a avut-o participând la această competiţie o va folosi pentru a-i ajuta şi pe următorii reprezentanţi ai României la Eurovision. „Îmi doresc să fim mult mai uniţi decât suntem”, a mai spus Călin Goia.
În finala Eurovision 2015 au concurat 27 de ţări: Slovenia, Franţa, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Albania, Italia.
Ca şi la ediţiile precedente, cele mai multe dintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici, sau pe considerente politice. În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate.
Eurovision a stabilit un record mondial Guinness, fiind desemnată cea mai longevivă competiţie muzicală anuală de televiziune din lume, potrivit unui anunţ făcut în direct în timpul finalei de sâmbătă seară a concursului muzical ajuns la cea de-a 60-a ediţie. Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.
Sursă: www.romanialibera.ro