Calendar ortodox sâmbătă, 16 noiembrie. Este prăznuit Sfântul Matei, protectorul Gărzii Financiare

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
15/11/2019, 14:18
Calendar ortodox sâmbătă, 16 noiembrie. Este prăznuit Sfântul Matei, protectorul Gărzii Financiare
Sfântul Matei este prăznuit de calendarul ortodox pe data de 16 noiembrie. Sursa foto: realitatea.net

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 16 noiembrie pe Sfântul Matei! Acesta a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus Hristos. Acesta este considerat astăzi patronul spiritual al contabililor, bancherilor, vameșilor și al gărzilor financiare, iar motivul ține de meseria pe care a avut-o Sfântul Matei.

Sfântul Matei este prăznuit de calendarul ortodox pe data de 16 noiembrie

Înainte de a-l urma pe Isus Hristos, acesta era vameș și îl chema Levi. Acesta și-a lăsat meseria, părinții și numele și a plecat pe calea pe care a pornit Mântuitorul. Din păcate, nu se cunosc foarte multe detalii din viața lui. Nu se știe nici dacă a fost căsătorit. Ceea ce se cunoaște este faptul că Sfântul Matei a avut parte de o moarte de martir.

După învierea Mântuitorului, cei 12 apostoli au plecat în lume să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu. Sfântul Matei a colindat pământul ani de zile, ducând învățăturile lui isus mai departe. Într-un final, Sfântul Matei a ajuns în Etiopia, unde și-a găsit sfârșitul. Sfântul Matei a fost ars de viu de păgâni.

Sântul Matei a avut parte de o moarte de martir

Conform scrierilor bisericesti, Matei, care este prăznuit de calendarul ortodox pe 16 noiembrie, este binecunoscutul autor al primei Evanghelii. Acest lucru este mărturisit credincioșilor de către Eusebiu și Sfântul Epifanie, care ne spun că Evanghelia a fost scrisă atât în limba greacă, cât și în limba aramaică.

Evanghelia dupa Matei face parte din lista Canonului Muratori și este amintită de Sfinții Părinți Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigore de Nazianz. Motivul care a stat în spatele scrierii evangheliei este de a dovedi cititorilor vremii ca Mesia este cel care a fost prezis de către profeți iar toate vechile profeții s-au îndeplinit odată cu venirea Mântuitorului pe Pământ, scrie calendarulortodox.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×