Calendar ortodox, miercuri, 20 noiembrie. Este pomenit Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Zi de post

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
19/11/2019, 16:00
Calendar ortodox, miercuri, 20 noiembrie. Este pomenit Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Zi de post
Credincioșii îl pomenesc pe 20 noiembrie pe Sfântul Grigorie Decapolitul. Sursa foto: calendarortodox.ro

Biserica Ortodoxă îl cinstește mâine, pe 20 noiembrie, pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, născut în jurul anilor 780-790, undeva în Asia Mică. Și pentru că este miercuri credincioșii din lumea întreagă țin post, mai ales că ne aflăm deja în Postul Crăciunului.

Calendar ortodox pentru miercuri, 20 noiembrie 2019

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este trecut în calendarul ortodox în data de 20 noiembrie, așadar mâine Biserica Ortodoxă îl pomenește pe acest sfânt care s-a născut în orașul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici. La îndemnul unuia dintre frații mamei sale, egumenul Simeon, ajunge la mănăstirea din Decapole unde se va închina Domnului și se va ruga pentru iertarea păcatelor timp de 14 ani.

După o perioadă destul de îndelungată alege să se retragă într-o peșteră. Aici va auzi chemarea lui Dumnezeu care îi va cere să părăsească peștera pentru a fi de folosit și celorlalți. Acesta a fost motivul pentru care a ajuns într-o iarnă la mănăstirea din Efes, iar mai târziu și-a îndreptat pașii spre orașele Proconez, Enos și Macedonia. De aici va pleca direct spre Tesalonic unde va fi găzduit de egumenul Marcu într-o mănăstire unde se va împrieteni cu un călug. Alături de acesta pleacă spre Roma, ulterior plecând spre Corint, în sudul Greciei.

Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul sunt într-o mănăstire din țara noastră

În timpul vieții sale Sfântul Grigorie Decapolitul a avut o putere incredibilă asupra duhurilor necurate cu care a luptat neîncetat. Prin rugăciunile și cu ajutorul acestei puteri asupra demonilor a vindecat foarte mult persoane și a făcut numeroase minuni. Acest sfânt se bucură de o cinstire deosebită în Biserica Ortodoxă, pe motiv că a fost ales în ceata sfinților lui Dumnezeu.

Sfintele Moaște ale Cuviosului Grigore sunt așezate într-o raclă de argint la mănăstirea Bistrița, în județul Vâlcea, încă de la sfârșitul secolului al XV-lea. Racla este opera meșterilor din Brașov și are o inscripție care datează din anul 1656. Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române îi oferă o pomenire deosebită și pentru că în cinstea sa s-au făcut numeroase danii mănăstirești, iar mai multe biserici poartă hramul Sfântului Grigorie.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×