Calendar ortodox marți, 1 ianuarie 2019: este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare

Victor Anghel   
în Stiri de ultima ora
31/12/2018, 16:34
Calendar ortodox marți, 1 ianuarie 2019: este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare
Calendar ortodox marți, 1 ianuarie 2019: este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare

În fiecare an pe 1 ianuarie, dar și pe 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ziua în care este pomenit Sfântul Vasile face parte din lista lungă a sărbătorilor legale în care salariații de la buget nu merg la serviciu. El este cunoscut ca fiind un luptător neînfricat în războiul purtat pentru credință și a trăit o viață fără de prihană. Sfântul Ierarh Vasile Cel Mare este apărătorul săracilor și al bolnavilor.

În calendarul ortodox, sărbătoarea Sfântului Vasile este marcată cu cruce roșie, motiv pentru care credincioșii nu au voie să lucreze pământul, să coasă, sau să spele rufe. Tot astăzi, marți, 1 ianuarie 2019, este celebrată tăierea împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Conform preoților, Mântuitorul a primit aceasta ca să înlăture rânduiala Legii Vechi şi să pună în loc tăierea împrejur cea după Duh cea nefăcută de mână. Altfel spus: sărbătorim această zi ca pe un praznic împărătesc. Există câteva tradiții și obiceiuri mai puțin știute, care sunt respectate de Sfântul Vasile.

Calendar ortodox marți, 1 ianuarie 2019: este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare

Potrivit istoricilor, Sfântul Vasile a trăit între anii 330-379, este unul dintre cei trei Părinți capadocieni și singurul care s-a bucurat de cinstea de a fi numit „cel Mare”. Explicația e simplă: datorită darurilor speciale cu care a fost înzestrat. El s-a născut într-o familie din  în Capadocia, care era vestită pentru noblețea, bogăția materială și spirituală, dar și credința ei cu totul și cu totul specială. Sfântul Vasile cel Mare a devenit preot și predicator al Mitropoliei Cesareei Capadociei. Cu toate acestea, principalele sale preocupări au fost ajutorarea celor bolnavi sau săraci. El a luptat împotriva pnevmatomahilor, a celor care negau dumnezeirea Sfântului Duh.

Numele „Vasile” provine din grecescul „basileios”, care are legătură cu: „basileos” ce înseamnă: „rege”, „împărat”, „bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius, potrivit crestinortodox.ro. Liturghia Sfântului Ierarh Vasile cel Mare se oficiază în lăcașurile de cult din România de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbăta din Săptămâna Patimilor, în Ajunul Crăciunului și Bobotezei. Și, desigur, și în ziua în care acesta e sărbătorit acesta, respectiv pe 1 ianuarie.

Legătura Sfântului Vasile cel Mare cu România

În scrisoarea nr. 155, Sfântul Vasile cel Mare îl roagă pe comandantul militar al Scythiei Minor, Junius Soranus, să-i trimită moaștele martirilor din zona țării noastre. Acest guvernator îi trimite moaștele Sfântului Sava, care a fost martirizat de goți la nord de Dunăre în 372.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×