Calendar ortodox, luni, 26 august. Sfinții Adrian și Natalia, ocrotitorii familiei

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
25/08/2019, 19:12
Calendar ortodox, luni, 26 august. Sfinții Adrian și Natalia, ocrotitorii familiei
Sfinții Adrian și Natalia sunt cinstiți pe 26 august, în prima zi a săptămânii. Sursa foto: calendarortodox.ro

Biserica ortodoxă îi cinstește în prima zi a săptămânii, în data de 26 august pe Sfinții Adrian și Natalia. Cei doi soți au trăit în perioada împăratului Maximian în Nicomidia. Tot din Nicomidia era și Sfântul Mucenic Agatonic cinstit în urmă cu trei zile.

Calendar ortodox, 26 august. Sfinții Adrian și Natalia

Credincioșii îi cinstesc în ziua de 26 august pe cei doi soți care au trăit în Nicomidia, Sfinții Adrian și Natalia. Aceștia au trăit în vremea împăratului Maximian. Adrian era preot păgân al Nicomidiei, iar Natalia era creștină. În timpul unei persecuții Adrian a putut observa curajul și blândețea celor 23 de bărbați creștini care au fost omorâți și astfel a devenit creștin. Avea doar 28 de ani.

În momentul în care împăratul Maximian a aflat cele petrecute l-a întrebat pe Adrian: ”Ți-ai pierdut mințile?”, iar acesta i-a răspuns: ”Nu, abia acum mi le-am aflat”. Pentru aceste vorbe a fost aruncat împreună cu alți bărbați creștini în temniță. Trecuseră abia 13 luni de la căsătoria cu Natalia. Când persecutorii l-au torturat, Natalia a stat lângă el și i-a întărit credința în Domnul.

Înainte de a fi omorât temnicerii i-au dat voie să meargă acasă ca să-și ia rămas-bun de la soție și familie. Natalia a văzut că Adrian vine acasă și a încuiat ușa crezând că acesta a renunțat la credință. Când a aflat adevăratul motiv Natalia s-a bucurat și l-a condus înapoi la temniță îndemnându-l să nu se îngrijească de cele lumești, ci să se gândească la cele cerești.

Calendar ortodox pentru ziua de luni, 26 august
Calendar ortodox pentru ziua de luni, 26 august. Sfinții Adrian și soția sa Natalia. Sursa foto: rugati-va-neincetat.ro

Cum a fost omorât Sfântul Adrian și cele 23 de creștini

„Scurte sunt caznele, dar cele ce urmează sunt fără de sfârșit; scurtă este suferința, dar slava muceniciei veșnică. Suferă durerea numai puțină vreme și curând te vei bucura cu îngerii”, i-a spus Natalia lui Adrian întărindu-i credința.

După ce au fost torturați îndelung și au trecut prin chinuri groaznice împăratul a poruncit ca Sfântului Adrian și celor 23 de creștini să le fie zdrobite brațele și picioarele. Astfel Sfântul Adrian și-a dat duhul și la câteva zile după ce a trecut la cele veșnice Sfânta Natalia l-a visat pe Adrian. Acesta i-a spus că în curând va veni și ea în lumea cerească, iar în scurt timp cele vestite s-au împlinit. Sfânta Natalia și-a dat duhul și s-a alăturat soțului ei în împărăția lui Dumnezeu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×