Calendar ortodox luni, 24 decembrie 2018: în Ajun este pomenită Sfânta Muceniță Eugenia

Victor Anghel   
în Stiri de ultima ora
23/12/2018, 17:07
Calendar ortodox luni, 24 decembrie 2018: în Ajun este pomenită Sfânta Muceniță Eugenia GALERIE FOTO
Calendar ortodox luni, 24 decembrie 2018: în Ajun este pomenită Sfânta Muceniță Eugenia

Astăzi, 24 decembrie 2018, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia (Evghenia), odraslă de bun neam şi mândrie a neamului ei s-a născut în Roma cea veche, potrivit calendar-ortodox.ro. Fiind Ajunul Crăciunului, credincioșii trebuie încă să țină post, dar asta nu înseamnă că nu îi pot felicita pe cei care poartă numele sfintei care este pomenit azi în calendarul creștin ortodox.

Calendar ortodox luni, 24 decembrie 2018: este pomenită Sfânta Muceniță Eugenia

Potrivit calendarului creștin ortodox, astăzi, luni, 24 decembrie 2019 este pomenită Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia. Reprezentanții Bisericii din România îi îndeamnă pe cei care ajunează să țină post negru până spre seară când pot mânca doar grâu fiert și îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină.

Sfânta Muceniță Eugenia s-a născut la Roma și încă din copilărie l-a urmat pe tatăl ei, Filip, la Alexandria, unde acesta fusese trimis de către împăratul Commodus (180-192) în funcția de guvernator al Egiptului (la acea dată provincie romană). Eugenia a primit o educație aleasă și a devenit cunoscută în locurile în care trăia datorită frumuseții sale și a energiei pozitive pe care o transmitea și celor din jur. Mulți tineri din familii cu stare excelentă au cerut-o de soție, dar ea nu voia încă să se căsătorească.

După ce a citit epistolele Sfântului Apostol Pavel, Eugenia a fost atât de impresionată, încât și-a dorit din tot sufletul să devină și ea creștină. Pentru că tatăl său s-a împotrivit total acestui lucru, ea a plecat pe ascuns din casa părintească, îmbrăcată în straie bărbătești. Istoricii au spus că Eugenia a recurs la acest truc ca să nu fie recunoscută pe stradă. Ulterior, ea a fost botezată de către Helenus, episcopul de atunci al cetății antice Heliopolis.

În Ajunul Crăciunului este pomenită Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia

Semnificația numelui „Eugenia/Eugen”

Numele „Eugenia/Eugeniu” provine din limba greacă și înseamnă „de neam bun”. Potrivit specialiștilor, cei ce-l poartă trăiesc o viață onestă și demnă. Femeile care primesc la naștere numele Eugenia au darul înțelepciunii, al eleganței, al moralității. Ele sunt persoane de încredere și își poartă numele cu desăvârșire.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×