Calendar ortodox. Ce sfânt sărbătorim pe 22 noiembrie

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
21/11/2018, 17:29
Calendar ortodox. Ce sfânt sărbătorim pe 22 noiembrie
Calendar creștin ortodox, sfânt 22 noiembrie

Conform calendarului ortodox, în ziua de 22 noiembrie sărbătorim Sfinții Apostoli din cei șaptezeci, Filimon, Arhip, Onisim și Apfia, cei care au fost ucenici ai Apostolului Pavel. Pe vremea împărăției lui Nero, ucenici ai Sfântului Pavel, au mărturisit pe Hristos la Colose, orașul Frigie, în apropiere de Laodiceea, loc în care păgânii o serbau pe zeița Artemida. Ceilalți, retrăgându-se, când au năvălit idolatrii, au rămas doar Sfinții Apostoli Filimon, Arhip, Onisim și Apfia, mărturisindu-și în continuare credința în Hristos. Și, prinzându-i, i-au adus la Androcleu care era mai-marele Efesului, aceștia au fost bătuți de el, însă fără să fie supuși la jertfă. Sfinții au fost îngropați până la brâu și uciși cu pietre, după ce au fost săgetați de copii locului.

Tot în această zi pomenim și pe Sfânta Muceniță Cecilia și Sfinții Mucenici Valerian și Tiburie. Aceștia au suferit mult pe vremea împărăției lui Dioclețian. Cecilia, din Roma, din neam strălucit a fost măritată după Valerian pe care l-a adus la credință în Hristos și l-a trecut la curățenie. Valerian l-a întors pe Triburtie, cel care îi era frate mai mare, la viață liniștită și fapte atât de bune că s-a ridicat Triburtie atât de sus încât vorbea în toate zilele cu îngerii. Ei îngropau moaștele mucenicilor lui Hristos când, într-o zi, au fost pârâți la Tuschie Almachie, care era prefectul cetății, și-au fost duși și dați pe seama lui Capelarie Maxim să li se taie capul.

 

Calendar ortodox. Astăzi, 22 noiembrie, săbătorim pe Sfinții Apostoli Filimon, Arhip, Onisim și Apfia, dar și pe Sfânta Muceniță Cecilia și Sfinții Mucenici Valerian și Tiburie

calendar crestin ortodox sfant 22 noiembrie
Sfânta Muceniță Cecilia

Acesta, după ce le-a tăiat capetele, văzând îngerii cum petrec și poartă ca niște odoare sufletele mucenicilor, a început să creadă și el în puterea lui Hristos. Sfânta Cecilia și-a găsit altfel sfârșitul. Aceasta a fost băgată într-o baie fierbinte și silită să stea acolo timp de trei zile. Porunca prefectului a fost ca și acesteia să i se taie capul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×