Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt prăznuiți în fiecare an pe 8 noiembrie, împreună cu soborul tuturor puterilor cerești. Astfel, ziua de 8 noiembrie este închinată tuturor cetelor netrupești. Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică de prin veacul al cincilea și s-a răspândit repede în tot Răsăritul creștin. Asta ne „spune” site-ul www.creștinortodox.ro, care se definește drept „cea mai mare comunitate ortodoxă din lume”.
În tradiția populară Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt cei care conduc cetele de îngeri și au rolul de a călăuzi sufletelor oamenilor spre Dumnezeu. Arhanghelii sunt îngeri cu un rang mare și sunt 15 la număr: Ariel, Azarel,Chamuel, Haniel, Ieremiel, Iofiel, Rafael, Raguel, Raziel, Uriel, Zadkile, Metatron, Sandalfon și, cei mai importanți, Mihail și Gavriil (Gabriel).
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil ocrotesc și ajută muritorii pe drumul spre Dumnezeu
Observați că toate numele arhanghelilor, cu două excepții, Metatron și Sandalfon, se termina cu sufixele „el” și „il”, care înseamnă în ebraică „al lui Dumnezeu” sau „de la Dumnezeu”. Cele două excepții amintite sunt profeți biblici cu vieți așa de exemplare încât au fost înălțați la rang de arhangheli după săvârșirea vieții lor omenești, pe Pământi. În frunte cu Mihail și Gavriil, toți arhanghelii sunt însoțitori ai oamenilor de-a lungului vieții, de la naștere la moarte. Mijlocitori către Dumnezeu, ei păzesc și ocrotesc casele, au grijă de sufletele oamenilor, îi ajută pe muritori să lupte împotriva păcatelor și să se purifice.
Calendar Ortodox, 8 noiembrie 2018. Cruce roșie azi
Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este cinstită de credincioșii ortodocși prin obiceiuri tradiționale străvechi. Iată mai jos 10 obiceiuri pentru această mare sărbătoare ortodoxă notată cu cruce roșie în calendarul creștin.
- În ziua de 8 noiembrie credincioșii merg la biserică, se roagă, prăznuiesc, se distrează și se odihnesc, în niciun caz nu muncesc. Munca în această zi sfântă este considerată un semn de sfidare a puterii divine. Se spune că acela care încalcă această tradiție se va chinui mult în ceasul morții sale.
- În sâmbăta dinaintea zilei Sfinților Arhanghelilor Mihail și Gavriil se sărbătoresc Moșii de Arhangheli. Se fac praznice pentru cei urcați la Dumnezeu, se împarte de pomană pentru sufletele lor și pentru iertarea păcatelor săvârșite de ei pe Pământ. În biserici se pomenesc numele celor plecați dintre noi, se aprind lumânări atât pentru ei, cât și pentru cei vii pentru a le fi drumul luminat către cealaltă lume și, astfel, mai ușor.
- Un alt obicei păstrat cu sfințenie în zonele nordice ale țării este acela ca finii să-și viziteze nașii de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și să le ducă „plocon” din care să nu lipsească în niciun caz tradiționalii colaci.
- În ajunul zilei Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil în biserici se țin slujbe de priveghere care durează toată noaptea în unele locuri, însoţite de litie (preotul binecuvântează cinci pâini printr-o rugăciune specială), acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, citirea moliftelor, psaltirea şi alte cântări religioase.
- În ziua de 8 noiembrie, după slujba religioasă, preoții citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi. După care se dezbracă de veşmintele preoţeşti, le pun peste credincioşi, ca leac și vindecare pentru multe boli, în special cele mintale.
- În timpul Sfintei Liturghii din 8 noiembrie, credincioșii pun haine în calea preotului ieșit din altar cu sfintele daruri, pentru ca acesta să treacă peste ele și să le dăruiască puterea vindecării și sfințirii celui care le va purta.
- În ziua de 8 noiembrie, bisericile cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil dăruiesc cozonac și un pahar cu vin și organizează un praznic pentru toți credincioșii veniți la slujbă, în curtea bisericii sau chiar în interiorul ei.
- În ziua prăznuirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil tradiția „spune” să se mănânce peşte, pentru ca dreptcredincioșii să fie sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boli şi de pagube în anul care urmează până la următoarea prăznuire.
- În zonele muntoase, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt considerați și cinstiți şi ca patroni ai turmelor de oi. Ciobanii fac o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieţilor” (arieţii sunt berbecii despărţiţi de oi), turtă considerată a fi purtătoare de fecunditate. „Turta arieților” se aruncă în dimineaţa lui 8 noiembrie în târla oilor, în același timp cu eliberarea berbecilor între oi. Dacă turta cade cu faţa în sus, e semn de bucurie, în primăvară toate oile vor avea miei, dar dacă turta cade cu faţa în jos e semn de mare pagubă, boli și prădăciuni făcute de om și de fiare în rândul oilor.
- În majoritatea așezări rurale, de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil se organizează în fiecare an târguri tradiţionale (iarmarocuri, bâlciuri), cu programe artistice, dansuri populare şi bunătăţi tradiționale, la care musai trebuie purtate haine și încălțări noi.
„Sfântul Arhanghel Mihail, ca înger al dreptății, al adevărului și al judecății, reprezintă lucrarea lui Dumnezeu de corectare a oamenilor când greșesc, este cel ce ține treaz pe omul drept și nu-l lasă să confunde răul cu binele, minciuna cu adevărul, păcatul cu sfințenia, voia păcătosului cu voia lui Dumnezeu” – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
„Sfântul Arhanghel Gavriil este ocrotitorul familiilor, ocrotitorul mamelor, ocrotitorul fecioarelor, ocrotitorul copiilor, ocrotitorul părinților care dau naștere copiilor, îi cresc în credință și îi pregătesc pentru mântuire și pentru viață veșnică. El este și ocrotitor al monahilor și monahiilor celor care viețuiesc în mănăstiri și în sihăstrie sau în pustie” – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
„În Acatistul dedicat Sfinților Arhangheli, Biserica îl numește pe Sfântul Arhanghel Mihail înger al Legii, adică al dreptății și al adevărului, iar pe Sfântul Arhanghel Gavriil îl numește înger al harului, cel care reflectă în firea și în lucrarea sa bucuria și blândețea lui Dumnezeu. Dreptatea și adevărul lui Dumnezeu pe care le arată Sfântul Arhanghel Mihail sunt necesare ca și bucuria, bunătatea și blândețea lui Dumnezeu care vin prin binecuvântarea adusă de Arhanghelul Gavriil. Înțelegem astfel câtă complementaritate și ce legătură puternică există în lucrarea acestor doi Sfinți Arhangheli și de ce Biserica îi cinstește împreună” – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
1.323.000 de români își sărbătoresc onomastica de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil (cu aproximația la care ne obligă nașterile și decesele care survin zi de zi…)