Calendar ortodox 26 ianuarie. Pomenirea cuviosului părinte Xenofont

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
25/01/2019, 16:16
Calendar ortodox 26 ianuarie. Pomenirea cuviosului părinte Xenofont GALERIE FOTO
Calendar ortodox 26 ianuarie. Pomenirea cuviosului părinte Xenofont

Conform calendarului ortodox, creștinii îi pomenesc pe 26 ianuarie pe cuviosul părinte Xenofont, pe soția sa, Maria și pe fiii lor, Arcadie și Ioan. În aceeași zi mai sunt pomeniți cuviosul părinte Simeon, numit cel bătrân și sfinții mucenici Anania preotul, Petru temnicerul şi alţi şapte ostaşi care au fost cu ei.

Calendarul ortodox îi mai amintește pe cuviosul Amona, cuviosul Gavriil și pe doi mucenici din Frigia, care au fost bătuți până la moarte. Tot pe 26 ianuarie este pomenit cutremurul cel mare, care a surpat casele de la intrarea Troadisienilor până la Poarta de Aramă.

Calendar ortodox 26 ianuarie

Părintele Xenofont
Părintele Xenofont

Pomenirea cuviosului părinte Xenofont

„Cuviosul Xenofont era din Constantinopol, om bogat pe dinafară, iar pe dinăuntru plin de cucernicie. Deci, şi-a trimis pe cei doi fii ai săi la Beirut în Fenicia, pentru deprinderea de bune obiceiuri şi pentru învăţătura de carte. Dar aflând că s-a nimicit corabia în care călătoreau fiii săi, a purces cu soţia să-i caute. Şi i-a găsit la Ierusalim, îmbrăcaţi în haine monahiceşti. Atunci s-a călugărit şi el cu soţia lui; şi atât au sporit în fapte bune încât s-au învrednicit a face şi minuni. Fiind plăcuţi până la sfârşit lui Dumnezeu, s-au mutat în locaşurile cereşti”, potrivit sinaxarului calendarului ortodox.

Pomenirea cuviosului părinte Simeon, numit cel bătrân

I-a plăcut să trăiască în pace încă din copilărie și a locuit într-o crăpătură mică de stâncă, hrănindu-se doar cu buruieni. A simțit chemarea lui Dumnezeu și a mers la muntele Sinai, unde a intrat în peștera în care s-a ascuns Moise. Acolo a căzut cu fața în jos și a stat așa timp de șapte zile, în rugăciune și lacrimi, fără hrană, până când un glas dumnezeiesc i-a poruncit să se ridice și să mănânce trei mere, care au fost puse înaintea lui. După ce le-a mâncat, a coborât de pe munte și a ridicat două mănăstiri. A făcut mari minuni înainte de a muri, spre slava lui Dumnezeu.

Pomenirea cutremurului cel mare

„Acest cutremur s-a întâmplat la sfârşitul împărăţiei lui Teodosie cel Mic, fiul lui Arcadie şi al Eudoxiei, într-o zi de duminică, la două ceasuri din zi. Şi au căzut zidurile cetăţii şi multe case s-au surpat, mai ales de la intrarea Troadisienilor până la Poarta de Aramă cea cu patru uşi. Cutremurul a ţinut trei luni. Iar împăratul, făcând litanie cu tot soborul, zicea cu lacrimi: ‘Izbăveşte-ne, Doamne, de urgia Ta cea dreaptă, şi şterge păcatele noastre, prin pocăinţă, căci ai clătinat pământul şi l-ai cutremurat, pentru păcatele noastre, că să Te preaslăvim pe Tine, Bunule şi de oameni Iubitorule, Dumnezeul nostru’.”, scrie în sinaxarul calendarului ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×