Calendar ortodox 25 februarie. Creștinii ortodocși pomenesc în această zi minunea grâului fiert făcută de Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron. Acesta a săvârșit o mare minune în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), împiedicându-l să comită o blasfemie cu creștinii. Sărbătoarea a fost stabilită de Patriarhul Nectarie al Constantinopolului.
Tot în această zi este pomenit Sfântul părinte Tarasie, arhiepiscopul Constantinopolului, care a condus cu înţelepciune Biserica timp de 22 de ani, ducând o viaţă strict ascetică. Acesta și-a cheltuit toată agoniseala în scopuri plăcute lui Dumnezeu, oferind mâncare și ușurând viața bătrânilor neputincioși, a văduvelor și orfanilor. De Sfintele Paşte le pregătea o masă şi îi servea personal pe săraci. Sfântul Tarasie a murit în anul 806. Demonii l-au cercetat încă din tinerețe, încercând să îl aducă în deznădejde pentru unele păcate. El le-a spus însă că este nevinovat și că nu au nicio putere auspra sa. A fost înmormântat într-o mănăstire pe care el a construit-o în Bosfor, iar la mormântul lui s-au petrecut multe minuni.
Calendar ortodox. Pe 25 februarie este pomenită minunea grâului fiert
Calendar ortodox 25 februarie. „În această zi prăznuim minunea grâului fiert făcută de Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron (prăznuit la 17 februarie). La 50 de ani după moartea Sfântului Teodor, împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să comită o blasfemie cu creştinii, i-a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sf. Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva)”, conform sinaxarului calendarului ortodox.
Biserica ortodoxă îl sărbătorește în fiecare an pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron și minunea pe care acesta a săvârșit-o, în prima sâmbătă a Postului Mare. Potrivit sinaxarului calendarului ortodox, „Vinerea seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfinţite, după rugăciunea din amvon, se cântă Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor, compus de Sfântul Ioan al Damascului. După aceasta, se sfinţeşte coliva şi se împarte credincioşilor. Această sărbătoare a Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare, a fost stabilită de Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397).”
Tot în această zi mai sunt pomeniți Sfântul părinte Tarasie (arhiepiscopul Constantinopolului), Sfântul Alexandru (care de sabie s-a săvârșit), Sfântul Sfințitul Muncenic Righin (episcopul Scopelor), Sfântul Mucenic Ipatie (igumenul de la Mănăstirea lui Rufie), Sfântul Antonie (care prin foc s-a săvârşit), Sfântul Teodor cel nebun pentru Hristos (care în pace s-a săvârşit) și Sfântul Marcel (episcopul Apamiei Ciprului, care de sabie s-a săvârşit).
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere