Calendar ortodox 25 decembrie: Crăciunul. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Domnului

Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
24/12/2019, 19:24
Calendar ortodox 25 decembrie: Crăciunul. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Domnului
Creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului pe 25 decembrie. Sunt foarte multe tradiții și obiceiuri de Crăciun foto: hepta.ro

Creștinii din întreaga lume sărbătoresc în data de 25 decembrie Crăciunul sau Nașterea Mântuitorului. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar și una dintre cele mai importante zile ale creștinătății.

Calendar ortodox 25 decembrie. Crăciunul, cea mai importantă sărbătoare a iernii

Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a avut loc la o peșteră de la marginea orașului Betleem, în urmă cu mai bine de 2000 de ani. Se spune că locul unde pruncul Iisus a venit pe lume a fost luminat de o stea, care a călăuzit 3 magi veniți să-i aducă acestuia felurite daruri.

De-a lungul timpului Crăciunul a devenit o sărbătoare asociată cu dăruirea și ajutorarea celor aflați la nevoie, dar și un prilej de a petrece timp important în compania familiei și a celor dragi. Conform tradiției creștine, la baza întrupării lui Iisus se află iubirea, iar Dumnezeu ne învață să dăruim dragoste sufletească și să fim smeriți în această perioadă.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

Totodată, Crăciunul este un încărcat de tradiții și obiceiuri din popor. Pe lângă tradiționalul brad și colindele clasice legate de această zi, sunt mai multe superstiții despre care se spune din străbuni că trebuie respectate pentru ca anul viitor să fie unul plin de belșug și de liniște.

Astfel, în această zi nu se face curățenie și nu se scoate gunoiul din casă, pentru că se spune că astfel îți arunci norocul. De asemenea, se mai spune că în această zi nu se muncește, nu se spală și nu se calcă pentru că este păcat în fața lui Dumnezeu.

Dacă pe 25 decembrie vei vărsa vin pe masa de Crăciun sau dacă vei vărsa cutia cu chibrituri va trebui să dai de pomană davă vrei să nu ai ghinion. Totodată, luminile nu trebuie să fie stinse de Crăciun pentru că vei alunga norocul în anul care vine.

Nu este bine să dai bani cu împrumut cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă pentru că se spune că astfel îți dai norocul. Se mai spune că și pentru un an următor plin de belșug, prima persoană care își trece pragul casei trebuie să fie bărbat, nu femeie.

O altă superstiție din popor mai spune că sub fața de masă ar trebui pus grâu pentru belșug, iar pentru a te feri de farmece, blesteme și deochi ar trebui să pui în colțurile mesei de Crăciun usturoi și semințe de mac.

Cuplurile de îndrăgostiți trebuie să se sărute sub vâsc pentru a avea un an plin de dragoste, iar în unele zone ale țării, fetele tinere și singure care voiau să își viseze ursitul puneau de mâncare sub geam. Din bradul de Crăciun nu ar trebui să lipsească steaua din vârf, simbol al stelei care a călăuzit magii la pruncul Iisus și nici globul roșu, despre care se spune că aduce noroc.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×