Calendar ortodox 22 decembrie: Sfânta Muceniță Anastasia

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
21/12/2018, 14:33
Calendar ortodox 22 decembrie: Sfânta Muceniță Anastasia
Conform calendarului ortodox, pe data de 22 decembrie, o pomenim pe Sfânta Muceniță Anastasia

Conform calendarului ortodox, pe data de 22 decembrie, o pomenim pe Sfânta Muceniță Anastasia. Aceasta a trăit la Roma, pe vremea înpăratului Dioclețian. Preaviteaza era fiica unui elin, Prepexastu, și al unei creștine cu numele Fausta.

A învățat credință creștină de la mama ei, iar Sfintele Scripturi le-a învățat de la un bărbat insuflat de Dumnezeu care era binecredincios, cu numele Hrisogon. Părinții au hotărât să o mărite cu un elin, iar din pricina necredinței ei, se purta cu el fără dragoste. De asemenea, se prefăcea bolnavă, ca să nu aibă nicio legătură cu el.

Calendar ortodox 22 decembrie: o pomenim pe Sfânta Muceniță Anastasia

Se îmbrăca cu haine proaste și sărăcăcioase, statea mult de vorbă numai cu femei nevoiașe și slujea pe ascuns pe cei ce pătimeau pentru Hristos. De altfel, intra și în închisori în care se aflau și le spăla, le ungea rănile un untdelemn și le dădea hrana potrivită, fiind însoțită mereu de o slujitoare. Pentru toate faptele sale, a fost întâi închisă de soțul ei, că îi știa faptele. S-a întâmplat, mai târziu, ca soțul ei să se înece într-o furtună.

Calendar ortodox 22 decembrie: Sfânta Muceniță Anastasia
Pe 22 decembrie, conform calendarului ortodox, o pomenim pe Sfânta Muceniță Anastasia

Ulterior, Anastasia a rămas liberă și a împărțit toate averile cu cei săraci. După aceea, fără să se mai teamă, a slujit pe toți cei care pătimeau pentru Hristos, pe cei care mureau și îi îngropa cu cinste. Mai mult, a îndemnat pe mulți la mucenicie. Apoi a fost prinsă, supusă la multiple chinuri de mulți ighemoni împreună cu alte femei. În timpul chinurilor, și-a luat cununa muceniciei.

În aceeastă zi îl mai pomenim și pe Sfântul Mucenic Hrisogon

Tot în această zi îl pomenim pe Sfântul Mucenic Hrisogon. Acesta a tărit pe vremea împăratului Dioclețian și era din marea cetate a Romei. Era bărbat temător de Dumnezeu și binecredincios. A învățat pe Sfânta Anastasia și credința în Hristos și Sfintele Scripturi. Apoi când s-a pornit prigoana împotriva celor credincioși, a fost prins și aruncat în închisoare.

Calendar ortodox 22 decembrie: Sfânta Muceniță Anastasia
Tot în această zi îl pomenim pe Sfântul Mucenic Hrisogon

Sfânta Anastasia a scris Sfântului Hrisogon în temniță să se roage pentru ea, ca soțul ei să se facă creștin și să se întoarcă creștin din călătoria pe care o făcea. Însă Dumnezu a găsit o cale, în înțelepciunea cea mare, ca soțul ei să nu se mai întoarcă, acesta pierind în valurile mării. Iar, pe când Dioclețian se afla în Nicomidia, a scris la Roma ca să fie omorâți toți creștinii, iar pe Hrisogon să-l aducă inapoi legat în Nicomidia, acolo unde i s-a tăiat capul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×