Calendar ortodox, 20 august: pomenirea Sfântului și Măritului Prooroc Samuel

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
19/08/2019, 15:00
Calendar ortodox, 20 august: pomenirea Sfântului și Măritului Prooroc Samuel
Calendar creștin-ortodox

20 august este o zi importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi îl prăznuim pe Sfântul și Măritului Prooroc Samuel. Tot astăzi, creștin-ortodocșii săvârșesc pomenirea Sfântului Mucenic Luchie sfetnicul.

Calendar ortodox pentru ziua de 20 august: pomenirea Sfântului și Măritului Prooroc Samuel

Astăzi, credincioșii din întreaga țară îl pomenesc pe sfântul prooroc Samuel. Potrivit calendarului ortodox român, acesta și-a dedicat întreaga viață protejării și răspândirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor la care a fost supus.

Acest sfânt a fost din muntele lui Efrem din neamul lui Levi, feciorul lui Elcana si al Anei proorocita. Însa Elcana avea doua femei: pe una o chema Ana, iar pe alta Fenana; si Fenana avea copii, iar Ana nici unul. Si s-a suit Elcana la Silom cu Ana, ca sa se închine lui Dumnezeu; si era atunci acolo Eli, si cei doi feciori ai lui, Ofni si Finees, preoti lui Dumnezeu. Iar Domnul încuiase mitrasul Anei, si o mâhnea Fenana cea împotriva râvnitoare a ei, si ea s-a rugat Domnului, si si-a adus Dumnezeu aminte de dânsa, si a nascut fiu pe Samuel, si l-a dat lui Dumnezeu. Si crescând cu vârsta, slujea Domnului, si s-a facut prooroc mare. Iar Eli si feciorii lui fiind zdrobiti de urgia si mânia Domnului, s-au stins pentru ca mâniau pe Dumnezeu. Si a judecat Samuel toate zilele vietii lui, si nu a luat mita. Acesta a uns pe Saul a fi împarat, asemenea si pe Proorocul David. Si ajungând la adânci batrâneti, a luat sfârsit, si a apucat înaintea întruparii lui Hristos cu 1035 de ani, si a proorocit patruzeci de ani”.

Sfântul prooroc Samuel. Sursa foto: doxologia
Sfântul prooroc Samuel. Sursa foto: doxologia

Prăznuirea Sfântului Mucenic Luchie sfetnicul

Tot astăzi, creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe sfântul mucenic Luchie sfetnicul. Acesta era considerat mai marele sfat al cetății, dedicându-și întreaga viață aducerii celor păgâni pe calea cea bună, chiar dacă a fost nevoit să îndure numoeroase chinuri.

Acest sfânt era din Chirini cea din Livia, mai mare sfatului cetatii, întrecând pe cei ce erau cu dânsul la marimea si taria trupului. Acesta mai înainte era dat la slujirea si ratacirea idolilor. Iar dupa chinuirea sfintitului Mucenic Teodor, episcopul aceleiasi cetati, atunci Luchie umplându-se si el din darul lui Hristos, a primit dumnezeiescul Botez si a plecat si pe guvernatorul Dignian sa creada în Hristos, pe care luându-l s-au dus în Cipru. Deci vazând acolo unde erau chinuiti crestinii si omorâti, pe ascuns de Dignian, s-a dat la chinuitori si dând cu piciorul jertfelnicul idolilor, si rasturnând cele ce erau deasupra lui, a poruncit tiranul de i s-a taiat capul”, se arată în calendarul creștin ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×