Calendar ortodox, 14 decembrie: pomenirea pătimirii Sfinţilor Mucenici Tirs, Levchie şi Calinic.

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
13/12/2019, 16:16
Calendar ortodox, 14 decembrie: pomenirea pătimirii Sfinţilor Mucenici Tirs, Levchie şi Calinic.
Calendar ortodox 14 decembrie. Sursa foto: kanald.ro

14 decembrie este o zi extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea pătimirii Sfinţilor Mucenici Tirs, Levchie şi Calinic. Potrivit calendarului creștin ortodox, aceștia au trăit pe vremea  împăratului Deciu şi a ighemonului Cumvrichie, care îi pedepseau aspru pe toți cei ce îndrăzneau să urmeze calea Domnului.

Calendar ortodox pentru data de 14 decembrie

Sfântul Levchie, de bunăvoia lui, s-a dus la ighemon, a mărturisit pe Hristos şi a defăimat deşertăciunea închinării la idoli. La porunca ighemonului a fost spânzurat şi i s-a strujit cu cruzime trupul. Pentru că a rămas tare şi neclintit în credinţa creştinească, i s-a tăiat capul.

Pe când ighemonul făcea o călătorie în Helespont, i-a ieşit întru întâmpinare marele între atleţi Tirs. Acesta a propovăduit cu îndrăznire că Hristos este Dumnezeu şi a mustrat pe tiran, că fără să judece cinsteşte pe idoli.

Sfântul Tirs a fost supus la chinuri îndelungate şi de multe feluri, de către mai mulţi ighemoni. În timpul acestor chinuri pe care sfântul le îndura cu seninătate, la rugăciunea sfântului s-au sfărâmat chipurile cioplite ale idolilor.

Atunci Calinic, care era preot al idolilor, gândind în sine că Dumnezeul lui Tirs este mai mare şi mai puternic decât toţi idolii, de vreme ce la rugăciunea lui Tirs idolii au căzut la pământ şi s-au sfărâmat, a primit şi el credinţa în Hristos.

Şi rugându-se şi el, lui Hristos, a fost sfărâmat idolul pe care el îl slujise până atunci. Pentru aceasta Sfântul Calinic a fost ucis cu sabia. Iar Sfântul Tirs şi-a dat lui Dumnezeu sufletul în timpul chinurilor”, se arată în calendarul ortodox.

Pomenirea Sfinților Mucenici Filimon, Apolonie și Arian

Tot pe 14 decembrie sunt pomeniți Sfinții Mucenici Filimon, Apolonie și Arian. Conform calendarului ortodox, aceștia au trăit pe vremea împăratului Diocleţian şi a ighemonului Tebaidei Egiptului, fiind nevoiți să îndure chinuri groaznice din partea acestor tirani. Și-au păstrat, însă, credința în suflet și au continuat să-i îndemne și pe alți semeni ai lor să le urmeze exemplul.

„Printre aceştia se afla şi un creştin cu numele Apolonie, anagnost al Bisericii. Când a fost ameninţat cu chinurile, Apolonie s-a spăimântat şi a dat patru galbeni lui Filimon, cântăreţul din fluier, ca să-i ia locul şi să aducă jertfe idolilor în locul lui; totodată i-a dat şi hainele sale.

Filimon, odată cu îmbrăcarea hainelor lui Apolonie, a îmbrăcat şi credinţa în Hristos, şi când a fost îndemnat să jertfească idolilor, a mărturisit pe Hristos.

Când ighemonul a poruncit să vină Filimon ca să cânte din fluier, pentru că prin cântecele sale să cânte şi să ademenească pe cel ce nu voia să jertfească idolilor, să-l facă să socotească bune, pe cele din lumea aceasta, să-şi schimbe credinţa şi să jertfească idolilor, atunci s-a aflat că Filimon era cel din stadion şi că el ţinea locul lui Apolonie.

Mulţi l-au sfătuit şi l-au îndemnat stăruitor să se lepede de Hristos, dar n-a fost înduplecat. Ighemonul l-a luat în râs, spunându-i că în zadar se osteneşte odată ce n-a primit botezul creştinilor. Sfântul Filimon însă s-a rugat şi s-a pogorât ploaie numai peste ei”, se arată în calendarul ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×