Calendar ortodox 10 ianuarie. Este prăznuit Sfântul Antipa de la Calapodești

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
09/01/2020, 16:21
Calendar ortodox 10 ianuarie. Este prăznuit Sfântul Antipa de la Calapodești
Calendarul ortodox îl prăznuiește pe Sfântul Antipa de la Calapodești pe data de 10 ianuarie. Sursa foto: doxologia.ro

Calendarul Ortodox îl prăznuiește pe data de 10 ianuarie pe Sfântul Antipa de la Calapodești. Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodești, din judeţul Bacău. A ales să intre în monahism la vârsta de 20 de ani.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe Sfântul Antipa de la Calapodești pe data de 10 ianuarie

După doi ani a plecat la Muntele Athos, unde şi-a petrecut 15 ani din viață, după care s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen, unde a mai stat patru ani, fiind călugărit cu numele de Antipa şi hirotonit diacon. În anul 1860, s-a reîntors în Moldova şi a vieţuit prin mănăstirile din apropierea Iaşului.

În 1865 se mută în Mănăstirea Valaam, situată pe o insulă din Lacul Ladoga. Aici a mai trăit încă 17 ani, trecând la cele veşnice la 10 ianuarie 1882. A fost înmormântat în gropniţa Mănăstirii Valaam. Canonizarea şi trecerea în rândul sfinţilor a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906.

Sfântul Antipa de la Calapodești s-a născut în România, dar este mai puțin cunoscut românilor

Chiar dacă s-a născut în România, Sfântul Antipa de la Calapodești este mai puţin cunoscut de români, dar foarte cinstit în Rusia și Grecia.

Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în urma şedinţelor de canonizare din 20-21 iunie 1992, după cum scrie creștinortodox.ro.

Troparul Cuviosului Antipa de la Calapodești

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 10 ianuarie – Cruce neagră. Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam.

O, Sfinte Părinte Antipa, mult laudatule, asemenea mult minunaţilor bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; şi acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povăţuiască pe calea îngereasca.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×