Bugetul pe anul 2020, comentat de Lia Olguța Vasilescu: „Sănătatea și Educația nu sunt priorități”

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
17/12/2019, 15:32
Bugetul pe anul 2020, comentat de Lia Olguța Vasilescu: „Sănătatea și Educația nu sunt priorități”
Bugetul pe anul 2020, criticat de Lia Olguța Vasilescu. Sursa foto: captură Antena 3

Lia Olguța Vasilescu a comentat bugetul pe anul 2020 și a remarcat, ca mai toată lumea, că Sănătatea și Educația nu se numără printre priorități. Guvernul urmează să își asume răspunderea pe buget în Parlamentul României luni, 23 decembrie 2019.

Bugetul pe anul 2020, criticat de Lia Olguța Vasilescu

Fostul ministru al Muncii a comentat pe Facebook banii pe care cabinetul liberal i-a alocat pentru anul care vine. „Deci, Cîțu v-a avertizat! Sănătatea si Educația nu sunt priorități. Drept dovadă, bugetul pentru 2020 aduce acestor sectoare cei mai puțini bani din istorie”, a scris Vasilescu pe Facebook.

„Hai, să „trăiți bine” că „prea rău” ați trăit cand guverna PSD și vă era dor de dreapta… Dreapta vă vrea bolnavi și inculți, la cum arată bugetul făcut de noul guvern…”, a completat pesedista.

Mai puțini bani la Sănătate

Potrivit documentelor prezentate, bugetul pe 2020 este cu 20% mai mic față de anul 2019. Pe lângă Sănătate, celelalte ministere vitregite de bani sunt ale Agriculturii și Dezvoltării Regionale.

Ministerul Muncii va încasa un buget de 41,9 miliarde de lei, iar al Educației de 32,8 miliarde. Ministerul Transporturilor va primi 11,8 miliarde lei. Agricultura primește mai puțin, după cum precizam mai sus, adică doar 18,4 miliarde.

Pentru Ministerul Sănătății și cel al Dezvoltării sunt prevăzute 11,5 miliarde, respectiv doar 5,5 miliarde lei. Plățile prioritare pentru guvernanți sunt cele ale pensiilor și salariilor, guvernul liberal dorin să respecte programul de guvernare lăsat moștenire de PSD.

Asta se poate observa foarte clar la Muncă, minister care va avea un buget cu o treime mai mare la anul, având în vedere că guvernul trebuie să respecte majorările promise, și anume creșterea salariilor și a punctului de pensie din luna septembrie a anului 2020.

Punctul de pensie ar urma să crească din septembrie 2020 la 1775 de lei, iar din 2021, conform planului, la 1875 de lei.

Ludovic Orban declarase recent că misiunea pe care o are nu este una ușoară și că „bugetul pârâie din toate încheieturile”. 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×