Bugetul CNAS pentru medicamente, la fel ca acum 6 ani

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
08/10/2018, 14:04
Bugetul CNAS pentru medicamente, la fel ca acum 6 ani
Sorina Pintea, ministrul S[n[to'ii, despre bugetul neschimbat alocat medicamentelor

Bugetul alocat pentru medicamente are, din păcate, aceeași valoare ca acum 6 ani de zile. Ministrul Sănătății a făcut declarații despre cele 6 miliarde de lei pe trimestru pentru medicamente și despre cum se distribuie sume nepotrivite în conformitate cu nevoile bolnavilor.

Nume importante precum: Oana Gheorghiu, Liviu Popescu, Adrian Ionel s-au implicat în această controversă. Alți doi pacienți și-au arătat suferințele de pe urma lipsei de medicamente.

Ministrul Sănătății, despre bugetul medicamentelor

„Corecţia preţurilor nu s-a făcut. S-a făcut de 2 ori în ultimii 8 ani, ori tocmai această corecţie aduce şi ea o echilibrare a taxei de clawback. Din estimările noastre, corecţia pe care noi am propus-o şi se află pe transparenţă decizională ar reduce clawbackul cu 5%, dar nu este suficient, mai căutăm soluţii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Directorul relațiilor externe ARPIM deasemenea și-a spus opinia despre bugetul neschimbat al medicamentelor: „Bugetul de medicamente, principalul buget de medicamente, după calculele noastre ar trebui să primească în plus la acest moment undeva spre un miliard de lei anual, astfel încât cifra taxei de claw back să ajungă la o valoare care să fie cât de cât sustenabilă pentru toți jucătorii din piață și în așa fel încât prin alocări succesive, în anii care urmează să păstrăm acest nivel de sustenabilitate.

În tot acest timp în care pacienții se zbăteau între viață și moarte, autoritățile au stat. Nu au luat măsurile pe care le impune legea în primul rând. Una dintre ele este actualizarea prețului medicamentelor, care nu s-a mai făcut de 3 ani, taxa clawback nu a mai fost regândită din momentul introducerii ei, adică din 2009 când a început criza economică”, a declarat acesta.

Totodată, Liviu Popescu a spus că această valoare reflectă consumul medicamentelor în România cu mai mulți ani în urmă. „Între timp, această valoare a fost depășită, ea de atunci continua să fie acoperită de către industria farmaceutică și, în mod cert, ne îndreptăm către un punct în care industria va suporta din ce în ce, mai greu această povară.”

Ce spun pacienții?

 La momentul la care am fost eu descoperit, în România nu exista tratament pentru hepatita C. Atunci am început investigaţiile să vedem ce există pe plan mondial şi european în acest sens. Şi am descoperit că exista un medicament care era însă la un pret prohibitiv. Şi am început atunci să cerem sistemului să găseasca soluţii pentru a- l aduce în ţară. Şi avându- se în vedere că nivelul de trai nu este unul foarte foarte ridicat în România, să se încerce să se aducă acest tratament gratuit pentru pacienţi”, a spus Florin Șerbănescu, pacient. 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×