Bucureștiul va fi reorganizat. Sectoarele și administrația județeană vor dispărea. Proiect USR

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
24/07/2019, 18:32
Bucureștiul va fi reorganizat. Sectoarele și administrația județeană vor dispărea. Proiect USR GALERIE FOTO
USR solicită reorganizarea Bucureștiului. Sursa foto - facebook

Bucureștiul va fi reorganizat dacă proiectul propus de USR în dezbatere publică va fi aprobat. Uniunea Salvați România vrea ca primăriile de sector să fie desființate iar orașul împărțit în 20 de districte formate din unul sau mai multe cartiere. De remarcat că aceste districte nu vor avea buget propriu, nu vor avea nici măcar dreptul de a încasa taxe, ci vor cheltui în limitele unui mandat dat de Municipiu sume alocate pentru nevoile comunității.

Bucureștiul va fi reorganizat

Trebuie menționat că se dorește și înființarea unei Zone Metropolitană a Bucureștiului care va include Capitala și localitățile din fostul județ Ilfov. Dacă se va întâmpla acest lucru atunci administrația județului Ilfov va fi desființată, iar localitățile din jurul Capitalei vor deveni părți integrante ale Zonei Metropolitană. Roxana Wring, președintele USR București și consilier general susține că Bucureștiul nu funcționează, așa cum este organizat în prezent.

„Avem 7 orașe într-unul singur. Cu 7 primari, 7 consilii, 7 bugete. Se risipesc sume enorme de bani, se suprapun atribuții, se pun piedici fie de la PMB către sectoare fie invers, se dezvoltă o birocrație luxuriantă. Avem astăzi în București o sinteză între modelul administrativ comunist, intens birocratizat, și modelul politic pesedist, intens baronizat. Bucureștiul are nevoie de o nouă organizare administrativ teritorială”, a spus Roxana Wring

Bucureștiul va fi reorganizat. București
Bucureștiul va fi împărțit în 20 de districte. Sursa foto – facebook

Sectoarele și administrația județeană vor dispărea

„O metropolă are nevoie de o singură administrație, nu de șapte pentru a fi diminuată birocrația și îmbunătățite serviciile publice. Bucureștiul trebuie să se integreze organic cu Ilfovul. În acest moment, cele două sunt complet rupte decizional, deși funcțional depind una de alta”, a mai spus Roxana Wring, consilier general USR care a precizat și de ce orașul trebuie să se împartă în 20 de districte.

„Districtele vor fi unități administrative funcționale, fără personalitate juridică proprie, în cadrul Municipiului București, al căror scop este să aducă decizia și acțiunea edilitară mai aproape de cetăţeni”, explică Roxana Wring. Districtele vor fi cu totul diferite de actualele sectoare nu doar prin faptul că vor fi mai mici, ci mai ales pentru că nu vor mai funcționa ca centre autonome de decizie sau ca enclave de putere în interiorul orașului.

Bucureștiul va fi reorganizat. București
Primarul va fi ales în două tururi de scrutin. Sursa foto – facebook

Cum va fi ales primarul

USR-ul vrea ca la nivelul fiecărui district să funcționeze un For Comunitar care să fie o structură consultativă cetăţenească deschisă, la ședinţele căreia să poată participa reprezentanţi ai grupurilor civice, ai asociaţiilor de proprietari și locuitorii din district. Ședinţele acestui For Comunitar vor fi organizate în fiecare lună, iar prezenţa consilierilor municipali aleși în districtul respectiv este obligatorie, sub sancţiunea pierderii mandatului.

De remarcat că în proiect, Consiliul Municipal, adică actualul Consiliu General, va fi format din 60 de membri, câte 3 consilieri aleși pentru fiecare dintre cele 20 de districte. Consilierii municipali vor fi astfel mai legați de comunitatea locală. Primarul Municipiului Bucureștiului ar trebui ales prin vot direct în două tururi de scrutin. Edilul își va forma o echipă executivă de 5 directori cu atribuţii strategice și de implementare în Finanţe, Mobilitate (transport public, transport alternativ și integrare cu infrastructura mare: metrou, aeroporturi, centură etc.); Dezvoltare urbană (locuire, spaţii publice, mediu, patrimoniu construit); Social (infrastructuri școlare și spitalicești, servicii sociale); Cultură și sport (act cultural și manifestări sportive, infrastructura specifică).

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×