Bucureștenii respiră aer de munte în plină criză de coronavirus! Anunțul Ministerului Mediului

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
16/03/2020, 20:37
Bucureștenii respiră aer de munte în plină criză de coronavirus! Anunțul Ministerului Mediului
Poluarea în București a scăzut considerabil în perioada pandemiei

Bucureștenii respiră aer de munte, potrivit Ministerului Mediului. Cu toate că locuitorii din Capitală sunt împăcați cu gândul că locuiesc într-un oraș extrem de poluat, Ministerul Mediului le dă o veste bună.

Calitatea aerului din București s-a îmbunătățit

Pe fondul pandemiei de coronavirus, care ține oamenii în casă, implicit și mașinile personale, măsurătorile efectuate în ultima săptămână au arătat că în lipsa autoturismelor aerul respirat de locuitorii orașului devine sănătos.

„Bucureştenii respiră, astăzi, aer de munte! În ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi s-au situat mult sub valorile limită.

În fiecare zi, au existat unele perioade de creştere orară a particulelor PM10 şi NO2, dimineaţa, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creşteri a fost mult sub valorile obişnuite.

După după evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, au transmis reprezentanții Ministerului Mediului.

În urmă cu o săptămână, concentrațiile înregistrau 130.64 micrograme concentrație de PM10. În 16 martie, concentrația înregistratî la stația de la Cercul Militar era de 17.95 micrograme. Valoare asemănătoare celor din Fundata, județul Brașov, sau Semenic, județul Caraș-Severin, valori înregistrate în vârf de munte.

„Avem chiar şi o premieră. Din analiza specialiştilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcţiune Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului. Aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susţinute şi de condiţiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute.

Pentru ceilalţi poluanţi (benzen, CO, SO2) nu sunt observaţii importante de menţionat, valorile fiind constant mici pe întreaga perioadă”, anunțat cei de la Minister, conform Agerpres.

Bucureștiul este mereu în topurile celor mai poluate orașe din România, alături de Cluj-Napoca, Iași și Brașov.

  • 3 martie 2020: 130.64 concentrație PM10
  • 16 martie 2020: 17.95 concentrație PM10
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×