BNR avertizează: Ieşirea UK din UE ne va afecta. Care sunt efectele BREXIT-ului în România

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
24/06/2016, 00:04
BNR avertizează: Ieşirea UK din UE ne va afecta. Care sunt efectele BREXIT-ului în România

Dezvoltarea economică a României va fi afectată serios dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, atrage atenţia Banca Naţională. Atenţionarea vine doar cu câteva ore înainte de referendumul privind rămânerea în Uniunea Europeană sau părăsirea ei.

O posibila iesire a Marii Britanii din UE poate avea consecinte economice si sociale relativ insemnate asupra statelor membre si indirect, asupra Romaniei.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Efectele directe asupra economiei autohtone sunt temperate: in cadrul sistemului bancar romanesc nu sunt prezente institutii de credit cu capital provenind din Marea Britanie, iar companiile cu actionariat britanic joaca un rol redus in economie. De asemenea, catre piata britanica sunt orientate doar 4,6% din totalul exporturilor de bunuri si servicii, iar Marea Britanie detinea 2,5% din investitiile straine directe, se arata intr-un raport al BNR.

Incepand cu luna decembrie a anului 2015, lira sterlina s-a depreciat atat fata de euro, cat si fata de dolarul SUA. In contextul mentinerii incertitudinilor referitoare la iesirea Marii Britanii din UE, cel mai probabil moneda americana va fi considerata o moneda de refugiu (safe-haven).

Pe fondul incertitudinilor externe, trebuie evitate riscurile suplimentare interne derivate din politici prociclice sau dintr-un cadru legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, se mai arata in raport.

Intr-o prezentare cu titlul „Implicatiile negocierilor dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana”, sustinuta intr-o recenta sedinta a Comitetului de pregatire a trecerii la euro, Valentin Lazea-economistul sef al lui Isarescu si Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, au pus pe masa urmatorul scenariu:

In cazul in care Marea Britanie alege sa ramana in UE, asistam la o impartire a Uniunii in doua niveluri/zone: un nivel interior, care va continua armonizarea, mergand pana la uniunea fiscala si politica, respectiv un nivel exterior, compus din state care nu isi propun cedarea suveranitatii, mergand chiar pana la a reclama o serie de atribute care actualmente se exercita la nivelul Uniunii. Iesirea Marii Britanii din UE ar slabi Uniunea. Ramanerea Marii Britanii in UE in conditiile negociate va slabi, de asemenea, Uniunea, dar va conduce la necesitatea consolidarii grupului tarilor dedicate proiectului european (zona euro si statele non-euro dispuse sa semnalizeze o apropiere rapida).

Sursă: www.realitatea.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×