Jean Constantin a fost găsit zăcând pe podea fără suflare, în casa lui din Constanţa, pe data de 26 mai 2010. Avea 82 de ani, vârstă pe care nu mulţi români o prind, aşa că nu s-a făcut mare vâlvă în jurul acestui caz, medicii legişti susţinând că artistul, care avea probleme serioase cu inima, suferise un infarct. Însă la aproape patru ani de la tragicul eveniment, prietenul lui de-o viaţă, Benone Sinulescu (77 de ani), face o dezvăluire-şoc: la ultimul zbor cu avionul, marele actor a făcut o greşeală care i-ar fi grăbit sfârşitul.
În 2010, cu aproximativ două luni înainte ca inima obosită a lui Jean Constantin să înceteze să mai bată, Benone Sinulescu l-a însoţit pe regretatul actor într-un turneu în Canada, unde cei doi mari artişti erau aşteptaţi cu braţele deschise de românii din diaspora. Totul a decurs bine, s-au bucurat de un succes de zile mari, însă la întoarcerea în ţară, în aeroportul din Vancouver, au început necazurile:
“După ce a trecut prin poarta de detectat metale, conform regulamentului, Jean a dus mâna la inimă, apoi a căzut jos, ca secerat. Eram cu soţia mea, ne-am speriat teribil, ştiam că el mai suferise trei infarcturi, chiar credeam că a murit. Abia am reuşit să-l trezim din starea de leşin în care intrase. Nici n-am ştiut cum să procedăm. După câteva minute, ne-a zis că se simte bine şi că va face faţă drumului până acasă”, ne-a povestit, în exclusivitate, nea Beni.
S-a simţit foarte rău în timpul zborului
Numai că, în avion, starea de sănătate a actorului s-a înrăutăţit. Pasagerii au devenit agitaţi, căci nu ştiau ce se întâmplă, iar stewardesele intraseră în alertă şi încercau să ajute, deşi nu prea aveau cu ce: “Am crezut că Jean îşi va da sufletul, abia respira, nici nu mai ştiam ce să-i facem, noroc că nevastă- mea nu s-a pierdut cu firea şi l-a încurajat. Cu chiu, cu vai, am ajuns în România, numai noi ştim cum, deoarece Jean respira foarte greu şi era tare speriat. Târziu, ne-a mărturisit că avea montat un stimulator cardiac, care îi ajuta inima să bată normal. Nu înţeleg însă de ce nu avea la mână o hârtie semnată de medic. Am înţeles că în situaţia lui, avea interzis să treacă prin filtrul de control din aeroport. I-a făcut rău detectorul, pentru că stimulatorul s-a dat peste cap din cauza interferenţelor”, a continuat Benone Sinulescu dezvăluirile.
Îndrăgitul interpret nu-şi poate şterge din memorie această poveste cutremurătoare: “Parcă totul s-a întâmplat ieri. Jean n-a mai trăit mult de la acel incident, vreo două luni doar. M-am mai întâlnit o singură dată cu el de la revenirea în ţară. Arăta rău, se vedea că suferă. Apoi am aflat că a murit. Regret enorm, mi-era un prieten bun, am mers în multe turnee împreună, ne-am înţeles bine, era o persoană sufletistă şi cu mult umor. Cred că acea păţanie din aeroport i-a grăbit sfârşitul”.
Cardiologul Călin Silişte, doctor în ştiinţe medicale: «Se poate muri pe loc în astfel de situaţii»
Stimulatorul cardiac este un generator de puls electric care normalizează bătăile inimii. Pacienţii care au montat un astfel de aparat trebuie să evite câmpurile magnetice puternice, cum este cel generat de detectorul de metale, căci pot interfera cu funcţia dispozitivului cardiac, perturbând funcţionarea inimii. “Bolnavul este instruit de medicul cardiolog ca în momentul în care ajunge într-un aeroport să anunţe poarta de control, pentru a evita să treacă prin detectorul de metale, fiindcă se poate muri pe loc. În cazul de faţă, trebuia făcută o verificare a stimulatorului, cu un dispozitiv special, chiar în momentul şocului”, ne-a declarat cardiologul Călin Silişte, doctor în ştiinţe medicale.
Adrian Iovan, fost pilot: «Bolnavul care are stimulator este percheziţionat manual»
Adrian Iovan, fost pilot, a explicat pentru Libertatea cum trebuie să procedeze o persoană cu stimulator cardiac, înainte de a urca în avion: “Bolnavul care are un astfel de implant trebuie să aibă la mână o hârtie scrisă în engleză, cu care să demonstreze că are probleme cu inima. Aşa evită să fie trecut prin detectorul de metale, iar percheziţia pentru detectarea eventualelor obiecte interzise se face manual, ca la intrarea pe stadion, sau cu ajutorul unor bastonaşe, care nu sunt periculoase”. Iovan ne-a explicat cum se procedează şi dacă o persoană cardiacă face o criză de inimă în avion: “Cardiacii ştiu că trebuie să aibă la ei pastiluţele prescrise de medic, dar, cum frica de înălţime poate accelera pulsul, sunt situaţii în care intervin stewardesele. Dacă apare un infarct, pilotul e obligat să aterizeze pe cel mai apropiat aeroport, pentru ca bolnavul să fie transportat la spital”.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
sursa: libertatea.ro